L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (AESAN) ha demanat de no consumir el famós gelat de vainilla de la popular marca Häagen - Dazs. Segons aquest organisme públic, s'ha detectat que conté òxid d'etilè, una substància realment cancerígena. AESAN ha tingut coneixement a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF) per una notificació traslladada per les autoritats sanitàries franceses. Ara per ara, no s'han detectat cap cas a Espanya.

Afecta diferents lots de gelats

L'origen de la contaminació es troba en l'extracte de vainilla de Madagascar utilitzat en la seva elaboració. El contenen diferents lots del gelat de vainilla de 460 ml de la marca nord-americana. Concretament, els lots són: 4146758, 4156565, 4157457, 4163546, 4169920, 4172653, 4167054, 4222694, 4240220, 4246885 4284604, 4287990, amb dates de consum preferent compreses entre el 15 de juliol de 2022 i el 16 de maig de 2023.

A banda de la terrina de gelat, l'AESAN també informa d'una altra afectació en un lot de gelats de Häagen - Dazs, els Minicup Vainilla Collection, un envàs de quatre terrines de gelat de vainilla. 

aesan
Tuit d'AESAN alertant de la retirada del producte I Imatge: Twitter @AESAN_gob_es

Les autoritats demanen la seva retirada i prohibeixen el seu consum

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició demana a les autoritats competents de les comunitats autònomes que es verifiqui la retirada de l'esmentat producte i recomana a les persones que tinguin el gelat a les seves cases que s'abstinguin de consumir-la i que el tornin al punt de compra.

L'empresa, per la seva banda, ha contactat amb tots els seus clients perquè bloquegin el stock dels magatzems i retirin els productes afectats del punt de venda.

Altres gelats amb òxid d'etilè

No és la primera vegada que l'AESAN demana una retirada d'un producte per contaminació d'òxid d'etilè. De fet, l'estiu passat va ocórrer el mateix amb altres marques de gelats, que es van retirar immediatament per la presència d'aquest component tan perillós.