L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (AESAN) alerta sobre el perill de consumir la carn picada d'au comercialitzada a Espanya a través de Lidl, una de les cadenes de supermercat més populars del país; al producte s'ha detectat la presència de bacteris que podrien causar intoxicacions entre els consumidors. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) s'ha afegit a l'alerta i adverteix a aquells que hagin consumit el producte que estiguin "atents als símptomes".

Detecten salmonel·la a la carn d'aviram picada de Lidl

La carn picada d'au "Burguer Meat de Pollo-Pavo", un dels productes comercialitzats per la cadena de supermercats Lidl, ha encès totes les alarmes en detectar-se en ella el bacteri de la salmonel·la, la qual causa intoxicacions alimentàries a aquelles persones que hagin consumit els productes contaminats. L'alerta l'ha emès el Govern d'Aragó i, a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), s'ha traslladat la informació a les autoritats de totes les comunitats autònomes. Si bé encara no hi ha constància de cap brot de salmonel·losi a Espanya, els organismes competents han iniciat la campanya de prevenció per evitar el màxim d'intoxicacions possibles.

El producte contaminat, que és de producció espanyola, se serveix en una safata de plàstic de 500 grams i es troba a la secció de refrigerats. El seu número de Registre General Sanitari d'Empreses Alimentàries i Aliments (RGSEAA) és el 10.027476/Z, i el número de lot és el 3369.

hamburguesa pollastre
L'AESAN alerta de la presència de salmonel·la al producte "Burguer Meat Pollo-Pavo" comercialitzat per la cadena de supermercats Lidl després de rebre un avís del Govern d'Aragó. / AESAN

L'AESAN recomana a totes aquelles persones que hagin adquirit el producte que s'"abstinguin de consumir-lo" i el tornin al supermercat Lidl on l'hagin comprat. D'altra banda, l'OCU ha avisat a través del seu compte oficial de Twitter que les persones que hagin consumit aquest producte estiguin "atentes als símptomes", especialment si es tracta de persones ancianes o nens petits, que poden patir complicacions a causa dels símptomes de la salmonel·losi.

Quins símptomes presenta la salmonel·losi?

La salmonel·losi és una de les intoxicacions alimentàries més freqüents entre els consumidors; el bacteri de la salmonel·la es troba, principalment, als ous (crus o poc cuinats), carns crues o poc cuinades (sobretot d'aus), llet i lactis, encara que també pot trobar-se en aigua i en mariscos, segons l'OCU. Els seus símptomes solen aparèixer entre les 12 i les 36 hores posteriors al consum de l'aliment contaminat, i normalment consisteixen en diarrea, vòmits, dolor abdominal i de cap, febre i malestar general. Si bé aquesta situació pot durar entre dos i set dies i no complicar-se, existeixen grups especialment vulnerables davant d'aquesta intoxicació, com els ancians, els malalts o els nens petits, ja que comporta deshidratació i pot complicar-se.