La Fiscalia de Tirana, a Albània, ha demanat a l’ambaixada espanyola del país que intervingui per aconseguir respostes a les contínues peticions sense contestació en què reclamen el cor d’un ciutadà albanès, Saimir Sula, que va morir a l’Hospital del Mar de Barcelona l’any 2020. En el seu moment, el cadàver va ser repatriat al seu país d’origen per a fer-li una segona autòpsia, però li faltava aquest òrgan. Les autoritats albaneses ho estan investigant com un delicte de tràfic d’òrgans i creuen que el podrien haver venut. Per a poder descartar-ho, creuen que és “indispensable i legítim” que es puguin fer proves d’ADN al cor, que està dipositat a Barcelona després d’extreure-li a l’autòpsia, per comprovar que és el seu. Tot i les constants reclamacions que fan per tenir-lo, no reben cap resposta i encara els fa aixecar més sospites.
Va morir mentre el reduïen uns vigilants de seguretat
Saimir Sula va anar a l’Hospital del Mar de Barcelona el 8 de maig de 2020 perquè tenia febre i sospitava que podrà tenir la covid, però les proves van donar negatives. Es va mostrar molt alterat, segons els metges perquè patia esquizofrènia, i els sanitaris li van haver de donar uns tranquil·litzants per calmar-lo, quedant ingressat amb contencions mecàniques fins a l’endemà. Segons l’informe forense, davant l’atac d’agitació, l’home va haver de ser reduït per vuit vigilants de seguretat i se li va injectar un antipsicòtic. Posteriorment, va tenir una parada cardiorespiratòria i va morir.
L’autòpsia va determinar que l’aturada cardíaca que li havia provocat la mort s’havia produït perquè tenia una artèria obstruïda, bronquitis, febre i estava molt agitat quan el van reduir. L’informe també descartava que hagués pogut morir pels cops que li van donar els vigilants de seguretat. La família de la víctima va decidir denunciar la mort als jutjats de Barcelona per un homicidi imprudent. A més, davant les sospites, van enviar el cadàver al seu país d’origen perquè li fessin una segona autòpsia. No obstant això, quan va arribar a Albània es va descobrir que no tenia el cor i, davant l’absència de signes de violència, no es podia determinar les causes de la mort.
El jutge diu que va morir per causes naturals i es nega a enviar el cor a Albània
La causa oberta als jutjats de Barcelona s’ha arxivat en dues ocasions en considerar el jutge que ja s’han practicat totes les proves necessàries i que s’ha confirmat que la mort del Saimir Sula va ser per causes naturals. Per fer aquesta afirmació, es basa en els informes forenses, que apunten que l’actuació mèdica va ser correcta, i en l’autòpsia, que diu que era necessari extreure-li el cor per analitzar-lo.
En la interlocutòria de sobreseïment, el jutge va descartar que s’hagués d’enviar el cor a Albània per fer-li una prova d’ADN, va considerar provat que l’òrgan guardat a Barcelona era el seu i va afirmar que se li donaria un destí una vegada l’arxivament del cas fos ferm. La família ha presentat un recurs a l’Audiència de Barcelona per intentar reobrir el cas. Reclamen les gravacions de les càmeres de seguretat per veure si l’actuació dels vigilants de seguretat va ser correcta, que s’interrogui els treballadors de l’hospital i una prova d’ADN per demostrar que el cor és el de Sula.
De fet, la família del ciutadà albanès sospita que si li fessin la prova d’ADN no seria el seu, ja que l’informe forense diu que es va començar a analitzar el 22 d’abril de 2020, quan ell va morir el 9 de maig de 2020, més de dues setmanes després. No saben si el van vendre i hi ha tràfic d’òrgans darrere, però demanen la prova d’ADN per descartar-ho. A més, critiquen que s’enviés el cos a Albània sense el cor i no avisessin la família.