El passat 21 de maig els agents de la Unitat d'Investigació de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Martí de Barcelona van detenir cinc persones, quatre homes i una dona, d'entre 27 i 64 anys i originàries de Geòrgia, acusades de vuit robatoris amb força i dues temptatives en cases i pisos de Barcelona ciutat, Puig-reig, Avià i Solsona. Els investigadors van detectar que feia temps que aquest grup operava a la zona, vigilant les potencials víctimes i col·locant diferents marcadors a les portes per saber quan era segur per a ells entrar. 

La policia catalana va començar a investigar durant el mes d'octubre de l'any passat després que els arribés una denúncia sobre un robatori amb força al districte de Sant Martí. Poc després dels fets van poder identificar un dels lladres amb diversos objectes l'origen dels quals no va saber justificar. La víctima va reconèixer aquesta persona com el presumpte lladre que havia entrat a casa seva, i va informar-los que havia trobat petits trossos de plàstic a la porta de casa quan va tornar de vacances. Arran d'això, els agents de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) van fer un seguiment del sospitós. 

 

El dispositiu de vigilància que van muntar va revelar que hi havia quatre persones més implicades en els fets. A més, van veure com, en tres dies consecutius, van anar a Berga, a Puig-reig, a Avià i a Solsona amb l'objectiu de robar també en cases d'aquests municipis. Segons el que van observar, el grup seleccionava prèviament els domicilis que posteriorment sotmetien a una vigilància exhaustiva. Acostumaven a caminar separats pels voltants del domicili fent veure que no es coneixien, i hi anaven un mínim de dues vegades abans de cometre el robatori. Col·locaven marcadors a les portes d'entrada per assegurar-se que els inquilins no hi eren, i observaven el pany per poder forçar els bombins depenent de la marca o el model. 

Quan s'havien assegurat que els propietaris no eren a l'habitatge, es posaven a la feina, diversificant les tasques. Tenien un "expert" en bombins que forçava les portes per poder entrar, mentre un altre es quedava a l'exterior vigilant. La resta entrava i s'emportaven tot el que podien. A més, la majoria dels rols eren rotatius, és a dir, no intervenien de la mateixa manera en cadascun dels robatoris, una tècnica orientada a dificultar la seva identificació. 

Gran mobilitat, una desena de robatoris per tot Barcelona 

Els investigadors també van comprovar que els cinc sospitosos tenien una gran mobilitat, no només per Catalunya sinó també per tot l'Estat, i canviaven sovint de residència per a evitar ser enxampats. Després d'obtenir el permís judicial, els Mossos van fer quatre entrades i escorcolls, dos a Barcelona, una a Santa Coloma de Gramenet i l'última a Badalona, durant els quals van intervenir una detonadora, diners en efectiu, joies, document de venda d'aquestes i diferents eines per a cometre els robatoris. També comptaven amb una bàscula, un kit d'àcid i pedra de toc per poder analitzar el pes i la puresa de les joies d'or. 

Els cinc membres del grup, amb onze antecedents entre tots, van ser detinguts i van passar a disposició judicial al Jutjat d'Instrucció número 11 en funcions de guàrdia de Barcelona.