Deu persones van morir en un tiroteig en un supermercat de Boulder, una ciutat de Colorado, als Estats Units. Ahmad Alissa té 21 anys i ha estat identificat per les autoritats nord-americanes com l'autor de la matança.

Matança en un supermercat a Colorado

Els fets van ocórrer aquest dilluns a les 14:30. Per causes que encara s'estan investigant, Alissa va començar a disparar indiscriminadament les persones que es trobaven fent la compra al supermercat de la cadena King Soopers a Boulder. Els supervivents que van aconseguir escapar van cridar a la policia, que va procedir a la detenció de l'homicida. Eric Talley, un agent de 51 anys, el primer en arribar, va ser assassinat.

Nascut a Síria, als tres anys Alissa ja residia als Estats Units, on es va mudar la seva família. Ara vivia a Arvada, Colorado, a tot just 48 quilòmetres de l'establiment al qual va perpetrar la seva matança.

El seu propi germà l'ha titllat d'una persona "paranoica" i "molt antisocial" en una entrevista a The Daily Beast. Fet que corroboren els seus excompanys de l'equip de lluita lliure al qual Alissa competia, a l'Arvada West High School. Daily Mail recull que, durant la seva etapa en aquell equip, va deixar ben clar el seu comportament violent, arribant a amenaçar alguns companys de matar-los quan s'enfadava.

Ahmad Alissa, de més jove / Metre|Metro

Ahmad Alissa, de més jove / Metro

A les xarxes socials també va fer acte de presència el seu marcat i volàtil caràcter. Odiava Donald Trump, denunciava la islamofòbia existent al país i de forma recurrent carregava contra la societat, arribant a queixar-se de no tenir xicota, segons Telecinco. El seu germà ha explicat que la seva matança no tindria motivacions polítiques i l'ha descrit com un "malalt mental", assenyalant que al principi era una persona extravertida, però tot va canviar a Secundària, on hauria estat víctima d'assetjament.

10 víctimes mortals

Ahmad Alissa, primer, va disparar un home al pàrquing del supermercat. Quan estava malferit, estirat a terra, va tornar a disparar-lo repetidament. Després va entrar a l'establiment i va continuar sembrant el caos. Les autoritats van aconseguir reduir-lo després d'intercanviar trets, un dels quals va abastar la cama de l'homicida.  

Actualment Alissa està hospitalitzat en estat estable i es preveu el seu trasllat a la presó de Boulder una vegada rebi l'alta, segons el fiscal del municipi, Michael Dougherty.

Les deu víctimes tenien edats compreses entre els 20 i 60 anys. Entre ells hi ha un policia, Eric Talley, pare set fills.

Eric Talley

Nou tiroteig als Estats Units

Fa uns dies un nou tiroteig a Atlanta sacsejava els Estats Units. El succés, que va deixar vuit morts, entre ells sis dones d'origen asiàtic, va revifar el debat als Estats Units sobre els creixents atacs d'odi contra nord-americans amb arrels a Àsia, que han assolit gairebé 3.800 a tot el país des que va començar la pandèmia.

No obstant això, l'homicida, Robert Aaron Long, 21 anys, va negar que els seus actes tinguessin una "motivació racial" i ho va atribuir a una pertorbació derivada de la seva "addicció sexual". Long havia freqüentat els salons de massatge abans de l'atac i "els culpava per proporcionar una manera de mantenir activa la seva addicció al sexe", va explicar en una roda de premsa Jay Baker, el capità de l'oficina del comtat de Cherokee, contigu a la ciutat d'Atlanta. "Per a ell, eren una temptació que volia eliminar", va afegir el capità.

Robert Aaron Long / RRSS

Robert Aaron Long / RRSS

"Fos quina fos la motivació, sé que els nord-americans d'origen asiàtic estan molt preocupats", va dir Biden en declaracions a la premsa. "Porto dos mesos parlant sobre la brutalitat contra els nord-americans d'origen asiàtic i crec que és molt, molt preocupant", va afegir el president. L'esdeveniment també va portar a l'expresident Barack Obama (2009-2017) a demanar que es reactivi al país el debat sobre el control d'armes per contenir l'auge dels tirotejos massius, que ja sumen almenys 72 casos aquest any i que van augmentar el 50 % el 2020, segons l'organització Arxiu Sobre la Violència Armada.

El fusell semiautomàtic que portava Alissa durant l'assalt al supermercat és el més venut al país. Al seu domicili hi havia més armes. El president Joe Biden s'ha reconegut devastat i ha demanat al congrés que es prohibís la venda d'armes de guerra.