Els Agents Rurals han denunciat un agricultor al Baix Ebre per matar conills silvestres amb raticida perquè no accedissin a uns camps de tarongers. Es tracta d’una pràctica il·legal que provoca danys als depredadors i altres animals del seu entorn. A més, aquest producte rodenticida només es pot fer servir en interior d’edificis i està prohibit fer-lo servir en exterior per evitar que persones o animals que no siguin rates el puguin consumir. De fet, la seva utilització en entorns naturals pot comportar penes d’entre quatre mesos i dos anys de presó.

La investigació es va iniciar a partir d’una denúncia presentada fa unes setmanes per un caçador. Es van detectar paranys als voltants d’una plantació d’arbres fruiters i pastilles de raticida col·locades als marges dels camins i a les entrades de caus de conills. En total, els Agents Rurals van recollir fins a cinc quilos de pastilles. A més, es van trobar tres conills i una guineu que havien mort per culpa d’aquests paranys. Arran d’això, es van inspeccionar diverses finques de la zona.

La presència de conilla als cultius, un gran problema

Des dels Agents Rurals reconeixen que l’elevada presència de conills en els cultius s’ha convertit en un gran problema que pot comportar importants pèrdues econòmiques. Tot i això, asseguren que "la solució mai pot passar per l'ús de verins" perquè també maten de forma indirecta els seus depredadors, com són l’àguila cuabarrada, l’àguila reial o les guineus. Aquest és el cas que ha passat en aquesta ocasió, en què també ha aparegut morta una guineu.

La Generalitat també recorda que per fer front a aquestes plagues tenen a la seva disposició mètodes legals i que s’estan concedint autoritzacions extraordinàries per caçar-los durant tot l’any. L’ús de raticides per acabar amb les plagues de conills, a més, pot resultar contraproduent, ja que els caçadors tenen por que els seus gossos o els animals que cacin estiguin enverinats, disminueix la caça i hi ha més animals que poden danyar els cultius.