Afers Interns dels Mossos d’Esquadra ha aturat la investigació que va obrir pels fets del passat 8 d’octubre al Raval de Barcelona. Agents de la comissaria dels Mossos de Ciutat Vella van ser atacats per un home de nacionalitat marroquí amb antecedents i la seva parella. Arran de la publicació del vídeo a les xarxes socials, la Direcció General de la Policia va ordenar obrir una investigació per aclarir els fets, per les dues versions que hi havia sobre els fets, la dels agents atacats i la de l’home, que també va assegurar que els policies l’havien atacat. 

La investigació feta per la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos ha observat, segons ha avançat el diari El Periódico, incongruències en les declaracions dels agents i, tal com marca el protocol, ha aturat la investigació per tal de remetre les diligències a un jutjat amb l’objectiu que s’obri una investigació per un presumpte delicte penal.

Amb tot, però, i tal com han detallat fonts de la defensa dels agents a ElCaso.cat, els policies que van participar en aquesta actuació no han estat citats per ser escoltats per la DAI ni tampoc han rebut cap citació d'imputació per part dels mateixos Mossos d'Esquadra. L'advocat dels agents ha rebut amb "sorpresa" aquesta decisió de la DAI, i assegura que no hi pot haver contradiccions en les seves declaracions si encara no han declarat davant dels investigadors d'Afers Interns.

Enfrontament entre agents fora de servei i un lladre

Els fets es remunten a la nit d’aquell dissabte, quan uns agents dels Mossos fora de servei van passar pel carrer d’en Roig, al cor del Raval, i van ser reconeguts per un home qui ja havien detingut en altres ocasions. L’enfrontament va acabar amb l’home, que va ser denunciat per atemptat contra agents de l’autoritat, amb una barra de ferro perseguint els agents, que van haver de fer ús també de la defensa policial. El que ha fet obrir aquesta investigació judicial, detalla el mitjà citat, és l’actuació dels agents abans d’aquest enfrontament. Segons el denunciat, els agents es van pixar a la porta de casa seva, van insultar-los i van agafar dos patinets robats que l’home tenia a casa seva. Els agents ho neguen. 

La investigació de la DAI i la que ara s’obrirà en seu judicial, que encara no ha imputat a cap dels agents, haurà de servir per aclarir els fets, asseguren des dels Mossos, que mantenen que la intervenció va ser correcte. Afers Interns dels Mossos també han inclòs en el seu atestat les acusacions contra l’home i la seva parella, per un presumpte delicte contra agents de l’autoritat, pels atacs contra els agents fora de servei. L'home, que no va ser detingut, si que ja ha declarat davant de la policia de la policia.

Barcelona Mossos
Imatge d'arxiu d'una patrulla dels Mossos d'Esquadra a Ciutat Vella / Cedida

La Divisió d’Afers Interns està sota la lupa dels sindicats, que lamenten que les investigacions que fan són polítiques. Justament, després de les demandes de la CUP per aclarir què va passar, la Direcció General de la Policia va fer obrir una Informació Reservada a la DAI, un fet que va fer que USPAC assegurés que la investigació era clarament política. El mateix sindicat va presentar una querella criminal contra l'acusat i la seva parella per un presumpte delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat, que, segons també ha pogut saber ElCaso.cat, l'ha admès a tràmit el jutjat d’instrucció 15 de Barcelona.

La feina de la DAI

La Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos va obrir el 2021 89 expedients disciplinaris, dels quals 67 es van resoldre amb una sanció i 13 van ser arxivats. L’any passat es va sancionar 64 agents dels més de 17.000 que hi ha en total. Pel que fa a la qualificació, es van registrar 5 faltes de caràcter lleu, 68 de greus i 11 de molt greus. Són part de les dades que el cap de l’Àrea Disciplinària, Josep Graells, va exposar al Parlament de Catalunya la setmana passada.