L'Audiència de Barcelona jutjarà la setmana vinent tres membres d'una família acusada de blanquejar 855.000 euros dels beneficis il·legals que van obtenir durant catorze anys del tràfic d'armes a través d'un quiosc situat a Montjuïc, al costat del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

La Fiscalia, en el seu escrit d'acusació provisional, demana cinc anys de presó i una multa d'un milió d'euros per delictes de blanqueig de capitals per a la parella acusada i el seu fill, que seran jugats la setmana vinent a la secció segona de l'Audiència de Barcelona.

El ministeri públic assenyala la mare de la família com la titular de la concessió administrativa del quiosc de Montjuïc en la qual el clan familiar blanquejava suposadament els diners provinents del tràfic d'armes, un petit xiringuito denominat "Bar Nuri", que va estar en funcionament des de 1998 fins al 2012.

Els seus comptes bancaris eren sospitosos

Com a exemple, la Fiscalia detalla que, en un compte obert en CaixaBank en la qual el clan familiar guardava 942.222,50 euros, 442.223,80 euros provenien del quiosc de Montjuïc, i s'havien ingressat en el compte sota el concepte de "Caixa", malgrat el seu origen il·lícit.

El clan familiar, que va començar amb activitats delictives a finals dels noranta, té diversos antecedents relacionats amb el tràfic d'armes i, de fet, dos dels familiars ja han passat per la presó per fets similars.

El ministeri públic cita una condemna d'un any de presó a un dels membres de la família el 1997 per tinença d'armes sense llicència o permís, una altra condemna el 2009 de quatre anys de presó per un delicte de dipòsit d'armes o municions, i una tercera per a un altre dels acusats de cinc anys i un dia de presó.

Guardaven cotxes i armes al seu domicili

En aquesta última sentència, per exemple, el jutge va declarar provat que la família guardava al seu habitatge dos vehicles d'alta gamma i gran quantitat d'armes de foc, munició i estris per fabricar explosius, així com milers d'euros en metàl·lic.

En total, la Fiscalia valora en 1.443.937,49 euros el patrimoni familiar aconseguit pel clan amb els ingressos provinents de la venda d'armes i explosius, diners que introduïen en el tràfic jurídic legal mitjançant estratègies de blanqueig emmascarades a través de la facturació del quiosc.

Segons ha informat TV3, la dona va reobrir el 2012 el negoci, encara que els seus horaris eren una mica irregulars. Malgrat això, l'establiment va tancar definitivament el 2020, renunciant al la llicència que els atorgava l'Ajuntament de Barcelona.