Una desagradable notícia ha trastocat el món casteller. Els Mossos d'Esquadra han detingut un casteller de la colla dels Xiquets del Serrallo, de Tarragona, acusat d'un presumpte delicte d'abús sexual a una menor. Els fets els ha avançat el mitjà local TAC12 i els ha corroborat l'ACN, que ha pogut contactar amb la colla castellera tarragonina. Segons l'entitat, els fets van succeir "fora de l'àmbit casteller". L'organització de la formació castellera ha decidit suspendre el casteller acusat de les seves activitats a la colla després que els Mossos els notifiquessin els fets. 

La colla ha apartat l'acusat i li prohibeix acostar-se al local

Tal com relata TAC12, un cop els Mossos van notificar el presumpte cas d'abús sexual del casteller a una menor, la colla va decidir de manera pràcticament immediata apartar l'acusat de tota activitat castellera que dugés a terme l'entitat fins que la situació s'esclareixi. Així doncs, els castellers van apartar l'acusat de la formació, prohibint-li participar de les activitats o en les actuacions d'aquesta, i tampoc deixen que entri o s'apropi al local de l'entitat. Malgrat la duresa de la decisió, aquesta és temporal: l'assemblea de la colla castellera decidirà si mantenen la suspensió de l'acusat o l'expulsen definitivament, un cop la investigació hagi avançat prou i hi hagi una resolució judicial d'aquests fets.

La colla, no obstant això, no s'ha pronunciat de forma oficial respecte d'aquests fets. 

L'acusat ha quedat en llibertat amb càrrecs després de comparèixer davant el jutge

L'home, de 39 anys, va ser detingut el passat dissabte, 27 d'agost, després que l'acusessin d'haver abusat sexualment d'una menor, en un context que no està relacionat amb l'àmbit casteller i que no ha transcendit. Després de passar a disposició judicial, el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs, tot i que amb una ordre d'allunyament de la víctima. 

Augment preocupant dels delictes sexuals a Catalunya aquest any 2022

Els delictes sexuals denunciats a Catalunya al llarg d'aquest any 2022 presenten un preocupant augment respecte al mateix període de l'any anterior, el 2021. És el que revela l'últim informe semestral del Ministeri de l'Interior, en el qual es recullen i s'analitzen les dades dels diferents delictes registrats pels cossos policials estatals i regionals. Així doncs, Catalunya ha registrat un augment de les violacions d'un 31,7% en els primers sis mesos d'aquest any, amb 349 agressions sexuals amb penetració denunciades. Els altres delictes sexuals, que atempten contra la llibertat i la indemnitat sexual de les víctimes, també han augmentat: s'han denunciat 1.770 casos, el que suposa un increment del 14,3% respecte de l'any 2021.