La Policia Nacional, en col·laboració amb l'Europol, ha desmantellat un clan familiar arrelat a Barcelona que actuava a manera de "majoristes" de droga entre Catalunya i diferents països europeus. En total s'han detingut 54 persones relacionades amb aquesta trama, totes de nacionalitat espanyola, després de divuit entrades i registres en domicilis de Barcelona, Girona, Tarragona i Granada. Els policies han pogut intervenir 34.000 euros en efectiu i 3.000 en criptomonedes, a més de 600 quilos de marihuana i milers de plantes en procés de creixement. 

De l'heroïna a la marihuana 

Segons la investigació de la policia espanyola, aquesta màfia, organitzada per lligams de sang per garantir la lleialtat dels seus membres, d'ètnia gitana, havia començat a traficar amb heroïna fa anys, però es van adaptar a les demandes del mercat internacional del narcotràfic i van especialitzar-se en el cultiu de marihuana. Sovint organitzaven reunions amb organitzacions criminals internacionals - alguns de Finlàndia, Suècia, Alemanya, França i Polònia-, on es negociaven les comandes, la quantitat de droga i el preu dels enviaments.  

L'encarregat de tancar els tractes era el mateix líder, sota qui es distribuïa la resta de membres de la família seguint una estricta jerarquia i amb funcions ben definides. La mà dreta del capo era qui controlava tota la producció a la zona de Girona i Granada, mentre que un conegut delinqüent, anomenat per tothom "El Demonio", que havia complert condemna per un assassinat l'any 2007, coordinava les accions violentes del grup i els "vuelcos" a organitzacions rivals, impartia disciplina entre els membres i gestionava les armes de foc

 

El passat 23 d'abril es va explotar l'operació amb entrades i escorcolls a diferents punts de Catalunya, com Cabra del Camp, a Tarragona, a la Font de la Pólvora, a Girona i a l'Hospitalet de Llobregat, a l'àrea metropolitana de Barcelona. Al mateix temps, agents de la policia espanyola entraven en municipis dels afores de Granada i Màlaga, i l'Europol feia el mateix en diferents ciutats europees. El balanç del dispositiu va ser de tretze detinguts a Barcelona i altres tantes a Girona, dues a Tarragona, Màlaga i Granada respectivament, nou a Finlàndia, cinc a Alemanya i a Suècia, i quatre a França. 

Per intentar ocultar la seva activitat criminal, els delinqüents invertien en propietats i en criptomonedes. En aquest sentit, es van intervenir vuit immobles per valor d'1.555.000 euros. Per altra banda, es van requisar quatre pistoles, una escopeta, una defensa extensible i diversos esprais immobilitzadors. En l'operació s'ha comptat amb la col·laboració de la CBSP de Polònia, de la policia de Finlàndia i de la Unitat Nacional de l'Europol.