Els Mossos d’Esquadra de Trànsit de la regió policial de les Terres de l’Ebre tenen oberta una investigació per aclarir què va passar ahir a la tarda a l'accident mortal triple a la carretera TV-3022 al quilòmetre 1, al Perelló (Baix Ebre), en direcció a Rasquera. Un Peugeot 206 va perdre el control i va precipitar-se per un barranc de més de 20 metres, incendiant-se. Tres joves, de 12, 16 i 16 anys, van morir gairebé a l’acte. El conductor, un jove de 19 anys, va poder ser evacuat, ferit molt greu, a l’Hospital Vall d’Hebron, a Barcelona, en helicòpter. L’accident ha commocionat les Terres de l’Ebre. Els joves eren veïns de Camarles, eren amics i anaven en direcció al Pinell de Brai, on l’equip del seu poble jugava un partit de futbol. 

Amb el dol encara molt viu, amb la vida de quatre famílies completament trencades, en un segon, els Mossos d’Esquadra necessiten aclarir què va passar. Què va provocar el fatal accident. La investigació serà llarga per com va quedar el vehicle on anaven els quatre joves, però ja està en marxa. Segons ha pogut saber ElCaso.cat, de les primeres indagacions que han fet els especialistes en accidents de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, l’accident es va produir per un cúmul de despropòsits que van acabar de la pitjor manera possible.

75f09145 c0bc 4c9f 9429 b168ff6b9562
Moment de la retirada del vehicle de la zona de l'accident, al Perelló / ACN

Els Mossos d’Esquadra analitzaran tots els detalls del brutal accident. La velocitat superior a la que marca la via i també una possible distracció del conductor semblen dos dels possibles motius de l’accident a hores d’ara, per separat o sumats. Segons sembla, a falta de tancar la investigació, els Mossos d’Esquadra creuen que el conductor, per alguna d’aquestes dues causes, o les dues, va fer un cop de volant en direcció interior, i llavors, quan va intentar rectificar la ruta, va perdre el control del cotxe, que va anar en direcció a la part de la carretera que té un desnivell molt pronunciat.

Cúmul de despropòsits en l’accident del Perelló

L’accident es va produir a la sortida del Perelló, en una zona que està ben asfaltada i que té una mitjana gran al centre de la carretera pintada a terra, i amb un revolt no molt pronunciat. La mala sort, però, va fer que el cotxe sortís de la via per una zona sense guarda-raïl. A menys de cinc metres d’on va sortir el cotxe hi havia un guarda-raïl de formigó, que hagués evitat la caiguda al buit del cotxe. L’accident, segons la velocitat del vehicle, hauria pogut ser molt menys letal.

Els despropòsits encara són més. Quan el cotxe cau pel barranc i impacta a uns 20 metres, s’incendia. En ser un cotxe de dues portes, fa molt més complicat que els ocupants puguin sortir-ne. El conductor sí que va poder sortir del cotxe pel seu propi peu, però va ser traslladat a l'hospital, segons el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), en estat crític per les greus ferides i cremades que va patir. Els Bombers només van poder apagar les flames i confirmar la mort dels altres tres ocupants. Les proves forenses hauran de confirmar també si van morir per l’impacte o calcinats per les flames del vehicle.

e73cb70a 3e0b 4314 9bd4 aa5134cb82b8
Imatge dels equips d'intervenció a la zona de l'accident, a la carretera entre el Perelló i Rasquera / ACN

Quan els Mossos acabin l’atestat, s’entregarà al jutjat de guàrdia de Tortosa, que és qui n’ha assumit la investigació. Més enllà del dur dol que hauran de passar les famílies dels tres joves morts, també arrencarà llavors un viacrucis amb les companyies d’assegurances, on l’atestat dels Mossos serà clau.

Suport psicològic a les famílies

Els familiars de les víctimes van rebre ahir l’assistència del grup de psicòlegs del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) en un local que es va habilitar al mateix municipi del Perelló. Els familiars també van rebre la visita de Ramon Brull, l’alcalde de Camarles, d’on eren tots veïns,  i del conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena. En un missatge a Twitter, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va expressar el "profund condol" del Govern "i del país" per l'accident i es va posar "a disposició del poble de Camarles en aquests moments tan durs". "No hi ha consol possible davant de la tragèdia de tres adolescents morts i un jove greument ferit", va reblar.