El passaport covid és un document implementat en diverses comunitats autònomes que ha generat molta polèmica. Aquest codi QR confirma que la persona que el porta s'ha vacunat amb la dosi completa contra el coronavirus.

Alguns negocis han estat obligats a demanar-ho per entrar als seus establiments i les persones que han decidit no vacunar-se se senten discriminades, ja que creuen que estan en el seu dret i aquest tipus de mesures els treuen llibertat.

El debat està en un punt candent. Les persones que han seguit les recomanacions dels experts i s'han vacunat creuen que els antivacunes han estat poc solidaris respecte als altres i creuen que les lleis relacionades amb el passaport covid són correctes.

El nou invent relacionat amb el passaport covid

Epicenter, una empresa sueca, està treballant en la implementació d'un microxip que seria injectat per portar-lo sota la pell. Amb ell no faria falta ensenyar el passaport covid.

La idea és que les persones que sol·licitin el documenti l'escanegin a través d'una app que detecti objectes compatibles amb la tecnologia NFC. La idea d'aquesta empresa sueca és que el microxip sigui col·locat al braç o als dits anular o polze de la mà.

Pasaporte EP (2)

Manifestació Barcelona / Europa Press

Hannes Sjoblad, un dels responsables d'aquesta campanya, ja ho ha provat i els resultats han estat molt positius. La mida del microxip és la d'un gra d'arròs i no fa malbé al cos de cap manera.

Des d'Epicenter afirmen que aquest xip no emet cap tipus de senyal, ni té bateria ni compte amb un localitzador de GPS. Segons ells, no compte amb tecnologia que pugui ser perjudicial per a la intimitat dels usuaris i la seva única finalitat és la de mostrar les dades corresponents al passaport covid.

Encara desconeixen si podran comercialitzar aquesta idea, ja que ha de passar els controls de les autoritats sueques. El que han comentat és que es tracta d'una intervenció reversible i és possible treure-te'l quan vulguis.

Les protestes pel passaport covid

Algunes agrupacions de persones antivacunes s'han manifestat en contra de l'ús del passaport covid. Actualment a Espanya és obligatori presentar-lo per entrar en restaurants, bars, discoteques i esdeveniments artístics i esportius.

Aquestes persones es queixen de ser discriminades per no haver volgut vacunar-se. De fet, l'11 de desembre la manifestació de Barcelona va reunir gairebé 3.000 persones que es van queixar de la implantació d'aquest sistema.

A les seves pancartes es podien llegir lemes com "Si la llei ens nega la vida, viurem al marge de la llei". Es van mostrar molt en contra també de la mesura de començar a vacunar els menors de 12 anys.