L'aplicació Wallapop és una de les més populars des de fa molts anys. L'empresa va ser fundada el 2013 i des d'aleshores no ha fet més que créixer. Amb ella es poden comprar i vendre tota mena d'objectes de segona mà. Fins i tot recentment s'han començat a publicar en aquesta app serveis com pintors, mudances o obrers. També ha desbancat altres plataformes en la compravenda d'immobles o vehicles.

Les interaccions entre el venedor i el comprador es poden fer de dues maneres. Amb l'enviament del producte a través de Correus (que col·labora amb Wallapop des de 2017) o estipulant un lloc i una hora per fer la compra de manera presencial.

Hi ha diverses activitats il·legals relacionades amb Wallapop. En diverses ocasions s'han pogut veure productes robats en l'aplicació, objectes que no arriben a la seva destinació o que no són els mateixos de les fotografies, medicaments en venda, mercaderies publicades que no haurien de poder distribuir-se o algun problema en les vendes cara a cara. En aquest article mostrarem les estafes més freqüents que succeeixen a través d'aquesta app.

Les estafes a distància

Moltes persones desconfien quan la venda no es fa en persona i és normal. Hi ha moltes maneres d'estafar al comprador, una de les més populars és la de la transferència bancària. Aquest tipus de transaccions no compten amb assegurança, l'únic pacte és entre venedor i comprador i sol ser a través de missatge. Amb aquest mètode poden fer-te una transacció inferior a l'acordada en cas de ser l'estafat el venedor o enviar un producte que no sigui l'exposat després de rebre els diners.

Wallapop mòbil / Wikimedia Commons

App de Wallapop / Wikimedia Commons

Una altra tècnica és la d'utilitzar PayPal Amigo. PayPal és una de les maneres més segures de comprar, però en la seva modalitat 'Amigo' la transacció no té interessos i, per tant, no hi ha assegurança. Per la qual cosa és molt freqüent que es facin algunes activitats similars a les de la transferència bancària, enviant menys diners o enviant un altre objecte. L'usuari hauria de fer servir el PayPal convencional, amb el qual és molt senzill reclamar els diners en cas d'estafa.

L'estafa 'nigeriana', és la més comuna i la més denunciada pels usuaris de Wallapop. En aquest cas el comprador demana al venedor que enviï el producte a un país estranger, perquè ho faci se li promet al propietari de l'objecte un plus per les molèsties. L'estafador enviarà a la víctima diversos rebuts falsos de transferències i li comentarà que haurà de pagar per desbloquejar aquestes transaccions, òbviament tota la informació enviada és falsa i el compte del comprador desapareixerà després de l'operació.

Estafes cara a cara

També és possible que algunes persones s'aprofitin dels venedors en les transaccions cara a cara. Molts usuaris de Wallapop han denunciat que se'ls ha pagat amb bitllets falsos, per la qual cosa és necessari comprovar l'estat dels diners. En el cas dels bitllets d'euro el millor és posar-los a contrallum per observar les marques que hauria de tenir que únicament són visibles si observen d'aquesta manera.

Pot ser que el venedor o comprador s'aprofiti de l'altra persona utilitzant les seves capacitats físiques, sigui amenaçant, atacant o fugint per quedar-se amb els diners o l'objecte abans de la transacció. És convenient citar-se en lloc públic i amb molta gent, fins i tot el millor és no presentar-se sol. D'aquesta manera algú us podrà ajudar en cas d'emergència.

És aconsellable comprovar l'estat del producte prèviament i sense lliurar els diners. Es pot demanar al venedor que enviï un vídeo o fotografia en el qual es demostri que funciona correctament o fins i tot analitzar l'objecte en profunditat.