No és la primera vegada que els agents de seguretat d'un aeroport retenen un producte o objecte no declarat. Si bé és cert que les polítiques en aquest tipus de casos són molt restrictives, la veritat és que la multa que li han imposat a aquest home és exagerada. Els fets han ocorregut a l'aeroport d'Austràlia. Les autoritats han sancionat amb 2.664 dòlars locals —1.822 euros— a un passatger provinent d'Indonèsia. Però, què portava l'home? Simplement dos sandvitxos de salsitxes i ous del McDonald's i un croissant amb pernil.

Austràlia, un país molt restrictiu

Austràlia és un país amb una normativa d'entrada molt restrictiva, però un tipus de febre aftosa detectada fa diverses setmanes a l'aeroport de la ciutat de Darwin ha fet saltar les alarmes respecte a l'entrada d'aliments. Per aquesta raó, la sanció imposada a l'home és tan elevada. Segons van informar les autoritats locals, els aliments requisats estan ara pendents d'analitzar per poder determinar si estan contaminats amb aquesta febre.

"Aquest serà el menjar més car que hagi pagat aquest passatger", va dir el titular australià d'Agricultura, Murray Watt, en un comunicat. Murray també va fer referència al perquè de la xifra de la multa. Segons va explicar l'agent, l'home que tornava d'Indonèsia va violar les normes de seguretat alimentària del país i, a més, va mentir en la seva declaració de viatge. A causa de la detecció de la febre aftosa, el país australià ha augmentat la vigilància als aeroports.

Què és la febre aftosa?

Es tracta d'una malaltia viral, molt contagiosa, de curs ràpid, que afecta els animals de peülla partida o dividida: tal és el cas del bestiar oví i boví, el porc, el cérvol i el camell. La malaltia es caracteritza per febre i formació de vesícules, principalment a la cavitat bucal, morro, espais interdigitals i rodets coronaris de les peülles. Va ser detectada fa unes setmanes i afecta principalment Indonèsia, incloent-hi Bali, una de les destinacions principals dels viatgers australians.

Tanmateix, la febre aftosa no és fàcilment transmissible a l'home i de fet no representa cap risc de salut pública. S'han registrat només uns quants casos benignes d'infeccions humanes, que no han requerit hospitalització. Aquestes infeccions han resultat del contacte directe amb animals infectats. La infecció en l'home pot caracteritzar-se per símptomes lleus, en particular ampolles a les mans i a la boca.

Augment de les mesures de seguretat

Davant del temor que la febre aftosa es propagui al país oceànic, posant en perill les milionàries exportacions agroramaderes, les autoritats australianes consideren que els productes carnis procedents d'Indonèsia suposen un gran risc per a la nació. D'aquí el motiu de l'elevada sanció per introduir uns simples entrepans.