Més d'un centenar de nens de l'escola Sant Esteve de Caldes de Malavella, Selva, pateixen una intoxicació. Ara s'investiga la causa del brot, que podria ser un àpat escolar en mal estat.

Investiguen la intoxicació d'un centenar de nens a Caldes de Malavella

Dimecres de la setmana passada, més de cent nens van deixar d'anar a classe o van haver de marxar durant l'horari escolar de l'escola Sant Esteve de Caldes de Malavella, a Selva, perquè es trobaven malament.

Els símptomes eren comuns en tots els casos: vòmits i diarrees, apuntant a una possible gastroenteritis, avança el Diari de Girona.

Escola Sant Esteve Caldes de Malavella / Arxiu

Escola Sant Esteve de Caldes de Malavella / Arxiu

Però, tot i el pànic que es viu en aquests últims mesos davant de qualsevol malaltia contagiosa, l'escola va enviar un comunicat demanant calma a les famílies.

A través d'un missatge de WhatsApp, van assegurar: "No hi ha cap perill, l’alumnat que es troba bé pot assistir al centre sense problema, ja que així se’ns ha dit des de Salut".

Més de cent nens amb vòmits i diarrees

Amb Salut es refereixen a l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que ara treballa amb el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Caldes de Malavella per trobar la causa de la intoxicació i esclarir el cas.

L'episodi iniciat la setmana passada va ser el motiu pel qual les autoritats sanitàries han hagut d'intervenir en aquest assumpte.

Paral·lelament, l'escola va procedir a aplicar els protocols pertinents en aquesta mena de situacions, demanant ajuda al Centre d’Assistència Primària (CAP) municipal i a l'àrea d'epidemiologia, informa el mateix mitjà.

L'Agència de Salut pren mostres de l'escola Sant Esteve

Les famílies que han parlat amb el Diari de Girona declaren que la comunicació per part del centre escolar ha estat bona, però busquen resposta a aquesta intoxicació massiva que ha afectat els nens i nenes.

La investigació de l'Agència de Salut Pública de Catalunya va començar amb la recollida de mostres de diferents elements i espais del col·legi la setmana passada. Una de les evidències que ja han donat resultat és l'aigua, que no té cap problema.

Es tracta d'aigua corrent que prové de la xarxa municipal, però igualment es va decidir analitzar-la. Fonts de l’ajuntament expliquen al mateix diari que seria molt estrany que hagués estat malament perquè "més gent del poble hagués contret gastroenteritis".

Un àpat en mal estat podria ser el causant

Ara la hipòtesi que sembla tenir més arguments és que hi hagués algun aliment en mal estat durant el dinar de dilluns o dimarts a la mateixa escola. És per això que Salut està analitzant mostres dels dos àpats, que encara no tenen resultats.

Tal com detalla el mitjà citat, el servei epidemiològic de la Generalitat a Girona va enviar una enquesta per saber qui havia dinat al centre i què havien menjat. Ara, l’escola i les famílies esperen els resultats de l'anàlisi del menjar consumit abans de posar-se malalts.

En un altre comunicat, aquest centre escolar de Caldes de Malavella va demanar a tots els alumnes recuperats que tornessin a l’escola i va assegurar que "per precaució, hem intensificat la desinfecció del centre i la neteja de mans tal com se’ns ha recomanat des de Salut".

Molts dels alumnes ja han pogut tornar, ja que la malaltia va durar un parell de dies en la majoria de casos.