Cada vegada queda menys per al 22 de desembre, aquesta data marcada en vermell per milions de persones que s'asseuran davant del televisor o escoltaran la ràdio esperant que els nens de l'Escola de San Ildefonso cantin el número d'un dels seus dècims i pocs segons després facin el mateix amb un dels premis importants del Sorteig de Nadal.

Es tracta del sorteig més popular a Espanya. Moltes persones únicament compren bitllets en aquesta ocasió esperant que el primer premi, l'anomenat 'gordo', els toqui i tinguin un ingrés extra de 400.000 euros per dècim en els seus comptes bancaris.

Les xifres relacionades amb les vendes de dècims per a aquest sorteig han augmentat considerablement si tenim en compte les de l'any 2020. La situació sanitària és millor i l'economia s'ha recuperat lleument dels problemes que va portar el coronavirus.

Els números preferits pels espanyols són els que acaben en 5 i 7, a més algunes xifres que es podien relacionar amb dates especials com l'erupció del volcà de La Palma s'han esgotat (19921). La gent tendeix a ser summament supersticiosa i s'agafa a tot per atreure la bona fortuna.

La policia adverteix sobre les estafes en la compra de bitllets de loteria

Els avenços tecnològics i les compres  en línia impliquen moltes coses positives. Tot i això, també tenen una part summament negativa com les estafes, el Sorteig de Nadal no evita aquests problemes i convé estar molt atent per no trobar-nos amb una sorpresa desagradable quan adquirim un dècim.

Fa unes setmanes la Policia Nacional va pujar un vídeo al seu compte de Twitter en el qual una agent explicava els perills a què es pot enfrontar qualsevol ciutadà que vulgui comprar bitllets de loteria. Es tracta d'un decàleg de consells per evitar ser estafat.

Els consells de la policia

Aconsellen comprar sempre els dècims en botigues especialitzades i autoritzades, també recomanen guardar els correus electrònics de verificació i fer captures de pantalla del procés quan es comprin bitllets a través d'internet.

Adverteixen que no li has de fer cas a missatges que informin que has guanyat un sorteig que desconeixes o en què no has participat. Quan es compri a través d'internet és molt important comprovar que es tracta d'una pàgina segura, al navegador ha d'aparèixer una icona d'un cadenat a l'esquerra de l'URL.

En el cas que decidim comprar un dècim en grup hauríem d'apuntar amb qui el compartim i la quantitat que n'ha invertit cada un en ell. També haurem de conservar el bitllet en bones condicions per no tenir problemes si cobrem els diners en el cas que sigui premiat.

Loteria Ep (2)

Preparatius per al Sorteig de Nadal / Europa Press

Recomanen apuntar el número dels dècims que tinguem o fins i tot escanejar-lo o fer-li una foto per si el perdem. Òbviament en cas de pèrdua o robatori ho haurem de denunciar davant de la policia, donant tots els detalls que puguem i comunicar-los-ho a Loteries i Apustas del Estado.

Finalment, si coneixem a alguna persona o grup que es dediqui al robatori o falsificació de bitllets de loteria hauríem d'informar a les autoritats perquè detinguin la gent encarregada d'aquesta pràctica.