Els venedors de loteria són aquests protagonistes secundaris del dia del Sorteig de Nadal. És molt normal veure imatges d'alguns d'ells celebrant que un dels primers premis de l'emblemàtica cita ha estat venut en un dels seus establiments.

Aquest sector es troba ara mateix en una situació molt delicada. No estan conformes amb les condicions econòmiques que els imposen i volen que des de Loterias y Apuestas del Estado hi hagi un gest per acontentar-los.

De fet, n'han amenaçat d'estendre la vaga fins al dia 24 de desembre. Aquesta situació podria significar un enorme col·lapse, ja que les persones que han aconseguit algun dels milers de premis que es repartiran el 22 de desembre en el Sorteig de Nadal.

Les condicions dels venedors de loteria

Existeix un descontentament latent per part dels encarregats de vendre els bitllets de tots els sortejos que hi ha durant tot l'any. Ja han decidit convocar una manifestació per al mateix dia 22, marcat en vermell al calendari per milions d'espanyols que seran davant de la ràdio o del televisor amb l'esperança que els nens de San Ildefonso cantin el seu número i posteriorment una quantitat que correspongui a un dels premis importants.

Denuncien que les comissions que reben per les vendes són massa baixes. Es queixen perquè aquestes condicions continuen congelades des de l'any 2004 i no creuen que vagin a canviar sense fer res, per la qual cosa han decidit manifestar-se i amenaçar de convocar una vaga el dia 24.

Loteros EP (1)

Protesta dels venedors de loteria / Europa Press

Els venedors de loteria obté una comissió d'un 6% per cada bitllet de la Loteria Nacional que venen, pels jocs actius (Quiniela, Quinigol, Primitiva i Bonoloto) en guanyen una de 5,5% i per cada dècim que venen del Sorteig de Nadal s'emporten un 4%, l'equivalent a 0,80 euros.

Les exigències dels venedors de loteria

Els representants dels treballadors volen arribar a un nou acord amb Loteries i Apostes de l'Estat, si no s'atenen les seves demandes estan amenaçant de fer vaga durant els dies següents al Sorteig de Nadal, provocant un col·lapse. Ja que els guanyadors dels premis no podran cobrar.

Els venedors de loteria volen que s'augmenti el percentatge de la seva comissió, com a mínim dos punts més. Tot i això, no creuen que es pugui arribar a un punt mitjà i les negociacions semblen complicades, les postures estan allunyades i caldrà esperar.

Joaquín Monroy, el portaveu de l'associació Loteros en la lucha, ha parlat amb els companys d'El Mundo sobre la complicada situació del sector: "Cada un que es porti el seu, però és que nosaltres no ens estem emportant el nostre", a més ha qualificat el sistema de "competència deslleial".

Finalment, ha exemplificat una situació quotidiana per als venedors del sector: "Quan em compres una tira de 10 dècims iguals m'emporto vuit euros bruts, que són uns sis: si te l'he d'apropar a algun lloc ja em val més el desplaçament que aquests sis euros", ha comentat.