Emanuela Orlandi tenia 15 anys quan va desaparèixer sense deixar rastre. La menor va ser segrestada el 22 de juny de 1983, quan sortia al vespre de les classes de música que cursava al costat de la basílica de Sant'Apollinare, molt a prop de la popular plaça Navona de Roma. Tres dècades més tard, el Vaticà ha decidit obrir una investigació per intentar esclarir la desaparició de la petita i resoldre així un dels casos més polèmics d'Itàlia.

Sota l'àngel

La troballa d'ossos humans a finals de l'octubre passat en una de les dependències de la Santa Seu va reactivar una història que semblava condemnada a romandre inconclusa. L'obertura d'una investigació per part del Vaticà respon a les demandes de la família Orlandi, que va demanar el març passat al secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, informació sobre una de les tombes que es troben al cementiri teutònic a l'interior de l'Estat pontifici. La petició es va produir després que els familiars de la menor rebessin l'estiu passat una carta anònima amb una foto del sepulcre amb la frase "Busca on indica l'àngel".

Després d'algunes investigacions, es va comprovar que la tomba -que es troba al cementiri teutònic, dins dels murs vaticans- havia estat oberta almenys una vegada i que la datació de l'estàtua és diferent de la de la llosa. En aquest cementiri, recolzada en una de les parets, es troba una estàtua d'un àngel que sosté un llençol amb el text llatí Requiescat in pace (Descansi en pau), que podria coincidir amb les indicacions de la carta anònima.

Restes humanes

Unes reformes a la nunciatura apostòlica de Roma van revelar l'octubre passat les restes d'una o dues persones amagades en un soterrani. Encara que inicialment s'apuntava que els ossos trobats corresponien a una dona, fonts judicials van confirmar a finals de novembre que el cadàver era el d'un home que va morir fa més de 50 anys. Tanmateix, la troballa va posar una altra vegada en boca de tothom el cas de la petita Orlandi, una història que va commocionar la societat italiana.

La relació del pare de la menor amb la Santa Seu -era funcionari de la secretaria personal del Papa- sempre va dirigir les sospites cap a les activitats de la Banda della Magliana, coneguda popularment com la màfia romana, en un intent de pressionar el Vaticà per la informació privilegiada a què podia accedir el pare.

La màfia romana

L'últim episodi relacionat amb aquest cas va ser el 2012, quan es va filtrar a la premsa el rumor que la menor podia estar enterrada a la mateixa tomba que Enrico De Pedis (Renatino), capo de la Magliana entre els setanta i vuitanta.

El criminal va ser sepultat a la basílica de Sant'Apollinare, al costat de l'escola de música on rebia classes la petita. D'entre totes les restes que la policia va trobar al sarcòfag -on es guardaven els ossos de De Pedis i de més d'una desena de cadàvers que es remuntaven segles enrere- cap no va coincidir amb l'ADN d'Orlandi.

Malgrat això, els investigadors mai no han acabat de descartar aquesta opció ja que Sabrina Minardi, parella del capo de la màfia romana, va assegurar davant de la fiscalia que De Pedis havia segrestat la menor seguint ordres de l'influent cardenal nord-americà i expresident del Banc Vaticà, Paul Marcinkus.

Veritat i justícia

El germà de la menor, Pietro Orlandi, porta tota una vida lluitant per portar llum a la desaparició d'Emanuela. "Després de 35 anys, el Vaticà finalment investiga oficialment la desaparició de la meva germana, Esperem que arribi el moment de la veritat i de la justícia per a Emanuela", va dir aquest dimecres Orlandi als mitjans italians, destacant que per primera vegada hi havia col·laboració.

Una de les iniciatives que el germà va dur a terme va ser una campanya a la plataforma change.org amb la voluntat de què "la justícia no pateixi una derrota en mans d'aquells que no volen que la veritat se sàpiga". La petició -en la qual s'adjuntava una carta dirigida al president d'Itàlia- va aconseguir prop de 80.000 firmes abans de la seva clausura.