Recentment, el diari China Daily va informar sobre l’ús creixent de la intel·ligència artificial (IA) per crear avatars digitals de persones difuntes, oferint consol a aquells que han perdut éssers estimats. Des de 2022, la startup xinesa Super Brain ha desenvolupat més de 600 avatars digitals per oferir suport en el dol, utilitzant eines d’IA i aprenentatge automàtic. Segons Zhang Zewei, cofundador de l’empresa, "la immortalitat digital està arribant, permetent que cada persona tingui un bessó virtual en línia."

Aquesta tendència no és exclusiva de la Xina. L'any 2020, un programasud-coreà va permetre a Jang Ji-sung retrobar-se virtualment amb la seva filla Nayeon, que va morir el 2017 als set anys a causa d'un càncer hematològic. Mitjançant la realitat virtual, Jang va poder "interactuar" amb una recreació en 3D de la seva filla, basada en fotos i vídeos, en un entorn que replicava el parc favorit de Nayeon.

L'equip de producció va trigar vuit mesos a crear aquesta experiència, utilitzant una nena real com a model per generar els moviments de Nayeon. Al documental "I Met You", emès per la cadena MBC, es va mostrar Jang plorant mentre intentava abraçar i tocar la seva filla virtual. La recreació incloïa detalls com la veu i els gestos de Nayeon, aconseguint una representació realista que va commoure milions d'espectadors.

El retrobament es va realitzar en un parc recreat digitalment, el favorit de Nayeon. Allà, es va simular una festa d’aniversari, on la petita va demanar com a desig que la seva mare no tornés a plorar. La família de Jang va observar les reaccions des d’un set proper, emocionats pel commovedor moment. En les imatges, pot veure's com Jang Ji-sung comença a plorar, mentre tracta d'abraçar i tocar la seva filla. En realitat, la mare és en una pantalla verda, amb les lents i guants que conformen l'equip de realitat virtual (VR). Aquest vídeo es va tornar viral en el seu moment i va generar un debat sobre si es tracta d'amor o masoquisme. Ara, amb la irrupció de la IA, aquest debat torna a estar més viu que mai. 

La tecnologia d’avatars digitals ha trobat aplicacions en l’entreteniment, amb la "ressurrecció" digital d’actors difunts per a noves produccions cinematogràfiques. No obstant això, aquesta pràctica també ha generat controvèrsia legal i moral, plantejant preguntes sobre el consentiment i el respecte envers els difunts. En definitiva, la tecnologia està redefinint la nostra relació amb la mort i el dol. Tot i que ofereix noves formes de recordar i connectar amb aquells que ja no hi són, també planteja desafiaments ètics que requereixen una reflexió profunda sobre els límits de "revifar" digitalment els difunts.