La Policia Nacional ha desmantellat una cova de ciberlladres assentada a Sabadell (Vallès Occidental), que s'enriquia de les diferents estafes als quals sotmetia les seves víctimes. Principalment, destacaven per l'agressivitat amb el qual duien a terme el mètode conegut com a smishing, és a dir, l'enviament d'SMS per aconseguir informació personal: en concret, podien arribar a enviar més de 1.000 missatges de text per minut, la qual cosa els permetia augmentar el nombre de possibles estafats. L'operació de la policia, que va començar fa dos anys, ha permès l'arrest de 12 persones de diverses nacionalitats (del Perú, del Marroc, de Gàmbia i de Ghana) i la identificació de 660 persones vinculades a l'organització, però alienes a aquesta, i que exercien les funcions de "mules".
El gener de 2023 hi va haver un augment de denúncies per ciberestafes, la majoria interposades a Sabadell. Els investigadors van estirar el fil i van comprovar l'existència d'una màfia internacional que es dedicava a contactar amb les potencials víctimes per SMS amb un missatge que es feia passar pels seus bancs i que els advertia que els seus comptes s'havien bloquejat. També hi incloïen un enllaç que, teòricament, els remetia al compte per poder-lo activar de nou. La segona fase de l'estafa consistia en l'anomenat vishing. Si la persona accedia a aquest enllaç i introduïa les seves claus d'accés al banc, els estafadors li feien una trucada al·legant ser un treballador de l'entitat que necessitava el codi de verificació doble amb el qual els lladres podien fer bizums, transferències o reintegraments a caixers automàtics, tenint lliure accés als diners d'aquesta gent.
No dubtaven a fer servir la violència
Vinculats a l'organització, però sense formar-ne part, estaven les "mules", que eren les encarregades de retirar l'efectiu dels caixers a canvi d'una compensació econòmica que podia anar des d'entre 50 i 100 euros fins a una comissió del 5 o fins i tot del 10% dels diners defraudats. Per assegurar-se que complien amb la seva tasca, anaven acompanyats dels droppers, que també els captaven, però, sobretot, garantien els reintegraments; si vacil·laven o es negaven, no dubtaven a emprar la violència. Després d'embutxacar-se els diners, no perdien el temps i els rebotaven a altres comptes o els transformaven en criptomonedes.
Els 12 detinguts, a presó
Després de recopilar les proves que acreditaven la seva activitat delictiva, els agents van demanar autorització judicial per fer nou entrades i escorcolls simultanis a Sabadell, amb la consegüent detenció dels 12 sospitosos principals. Les perquisicions van revelar que amb totes les estafes van embutxacar-se 1.900.000 euros repartits en 3.000 comptes bancaris. També es van analitzar 700 línies telefòniques, 2.455 mòbils i 86 adreces de correu electrònic. Els detinguts van passar a disposició judicial i, posteriorment, van ingressar a presó.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!