Detectada una filtració de més de 184 milions de credencials de correu electrònic i de serveis, on s'inclouen dades d'usuaris i contrasenyes. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha informat que un investigador de ciberseguretat ha trobat una base de dades que conté l'esmentat nombre de credencials robades a la dark web. Entre d'altres, hi ha adreces de correu electrònic, noms d'usuari i contrasenyes, moltes d'elles associades a serveis com Apple, Google, Facebook, serveis bancaris i, fins i tot, institucions públiques, cosa que encara fa més sensible aquesta exposició per a la venda.

Així roben les dades i pots comprovar si ets una de les víctimes

Pel que sembla, l'origen de la filtració, segons ha explicat la citada agència, seria un programari maliciós, dissenyat per infectar dispositius i capturar informació delicada guardada en navegadors o introduïda en formularis d'accés. De fet, aquest tipus de virus es distribueixen a través de llocs web compromesos, correus electrònics fraudulents o descàrregues de programari pirata, el qual, a més, pot executar-se sense que ens n'adonem o siguem conscients del que passa, en un segon pla.

Ara, però, arriba la gran pregunta: com puc saber si aquesta filtració de dades m'ha infectat el dispositiu i tenen les meves dades d'usuaris? L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha facilitat una web haveibeenpwned.com, on si introdueixen el teu correu electrònic pots veure si estàs entre els usuaris d'aquestes dades filtrades a la dark web. L'eina permet saber si les credencials vinculades han estat exposades en aquesta o altres filtracions i, en cas afirmatiu, cal canviar immediatament la contrasenya i activar el doble factor d'autenticació. 

Recomanacions per evitar que es filtrin les dades personals

Per tot això, des de l'esmentada agència recorden la importància de comprovar si les teves dades s'han vist compromeses. Entre altres coses, perquè podries començar a rebre trucades, missatges o correus electrònics fraudulents per intentar estafar-te. També recomanen fer servir contrasenyes robustes i activar sempre que sigui possible el doble factor d'autentificació.

🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.