S'apropa la temporada de Nadal i, amb ella, els plans per comprar els regals a familiars i amics. Des dels Mossos d'Esquadra han volgut recordar la importància de fer aquestes compres amb molta prudència, sobretot si les fem a través d'Internet, per evitar caure en estafes i enganys que no només ens poden deixar sense els regals de Nadal, sinó també buidar-nos els comptes bancaris. Entre les precaucions que aconsella la policia catalana, la més important és desconfiar de grans ofertes que acaben en molt poc temps, d'enllaços sospitosos i QR que ens redirigeixen a pàgines fraudulentes. 

Els cinc consells bàsics per a evitar les estafes de Nadal

L'intendent Roger Sales, cap de la Regió Policial Virtual dels Mossos d'Esquadra, ha compartit a Rac1 els cinc consells bàsics que sempre donen per evitar les ciberestafes, i que prenen molta rellevància en aquesta temporada abans de Nadal, també amb el Black Friday i el Cyber Monday de la darrera setmana. 

1. Anar amb molt de compte amb les adreces web. Aquesta modalitat d'estafa online és ja un clàssic entre els delinqüents que intenten treure profit del descuit de les persones que compren a través d'Internet. I és que a vegades poden arribar a duplicar una pàgina web perquè sigui idèntica a la de la marca o botiga que volíem consultar originalment. Per a evitar caure en aquest engany, ens hem de fixar molt bé en l'adreça per detectar qualsevol canvi, per petit que sigui, en l'URL. Per anar a cop segur, és aconsellable buscar manualment l'adreça de la pàgina web i evitar clicar sobre enllaços externs. 

2. Estripar els papers amb informació personal abans de llençar-los. Darrerament, els estafadors han començat a rebuscar entre la brossa dels contenidors amb l'esperança de trobar alguna carta o document que tingui informació personal dels veïns de la zona. D'aquesta manera, poden personalitzar les estafes i fer-les més creïbles davant de les potencials víctimes. Per a evitar que la nostra informació acabi en males mans, hem d'assegurar-nos d'estripar aquests papers o ratllar les dades que apareixen en sobres o paquets. 

3. Compte amb els correus electrònics i SMS. En molts casos, els delinqüents intenten arribar fins a nosaltres enviant un correu electrònic o un missatge al mòbil fent-se passar per alguna entitat oficial o botiga real, amb un enllaç al missatge que ens redirigeix a una pàgina fraudulenta o a un formulari que, si omplim, farà arribar la nostra informació als estafadors. 

4. Els codis QR. Les noves tecnologies fan possible que els lladres i estafadors tinguin mil i una maneres d'enganyar-nos. Una pràctica recent és la de col·locar codis QR que ens reenvien a llocs web de dubtosa legalitat; per tant, des dels Mossos aconsellen desconfiar d'aquests codis si no sabem d'on han sortit. 

5. Trucar al banc en cas de dubte. Davant de qualsevol dubte sobre la veracitat d'una trucada oficial del banc, sempre és més recomanables penjar i tornar a trucar per assegurar-nos que realment ens trucaven de la nostra entitat bancària, que donar la informació que ens sol·liciten per poder evitar ser estafats. 

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!