L'home, de nacionalitat alemanya, afectat pel coronavirus a Espanya es troba aïllat en un centre hospitalari de La Gomera (les Canàries). El grup de cinc persones que viatjaven amb ell estan en quarantena i separats de l'home.

Primer cas a Espanya

Aquest divendres el Centre Nacional de Microbiologia, que depèn de l'Institut de Salut Carlos III, ha confirmat el primer cas de coronavirus a Espanya.

L’afectat és un ciutadà alemany que estava de vacances a la Gomera, que es troba aïllat en un centre hospitalari de l'illa. Amb ell, hi ha un grup de cinc persones que, en presentar lleus símptomes, també està en quarantena.

Una d’aquestes persones no presentava cap mena de mal, però se li ha aplicat també el protocol de quarantena i es troba separat de la resta de pacients.

Els propers dies se seguiran fent diverses proves mèdiques i s'aplicarà el protocol adient en aquests casos. Depenent de la seva evolució es podrà reavaluar la situació.

Els casos alemanys

Fernando Simón, director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, ha explicat avui en roda de premsa que el ciutadà alemany es va infectar a partir d'un contacte estret amb un dels pacients diagnosticats d’infecció per coronavirus a Alemanya.

L'home infectat va estar en contacte amb un dels pacients diganosticats amb coronavirus a Alemanya

Aquests pacients, tots pertanyents a la mateixa empresa, van estar en contacte amb una companya de feina xinesa, que venia de Wuhan, l’epicentre del virus.

Simón també ha afirmat que segueixen amb interès aquests casos, ja que a partir d'una dona contagiada inicialment s'han derivat altres casos amb molta rapidesa.

Localitzades totes les persones

Pel que fa a les persones amb les que el cas alemany va estar en contacte, el director assegura que ja han estat identificades i s'ha fet un seguiment d'elles.

En principi, no presenten cap mena de símptomes i se les considera fora de risc. Tot ai això, les autoritats canàries continuen fent un interrogatori exhaustiu als ciutadans alemanys per saber amb qui van tenir contacte.

En el consell de les comunitats autonòmes es valorarà la situació i les acciones preses

La pròxima setmana es durà a terme una reunió amb els consellers de les comunitats autonòmes, en la qual se'ls informarà de la situació, es valoraran les accions que s’estan duent a terme i s'analitzarà si cal aplicar alguna mesura més.

Amenaça internacional

Aquest dijous l’OMS declarava l'emergència internacional a causa del coronavirus perquè el virus constitueix una Emergència de Salut Pública d’Abast Internacional.

El Dr. Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, assegura que prenent aquesta decisió l'OMS pot recomanar mesures temporals per prevenir o reduir l'extensió de la malaltia. També li permet evitar interferències innecessàries en el tràfic internacional i mobilitzar recursos d'ajuda sanitària.

Què és el coronavirus?

El coronavirus es va originar a la ciutat de Wuhan, concretament al mercat de marisc i peix de la ciutat, on també es comercialitzava amb animals domèstics i salvatges, vius i morts.

El coronavirus prové de la mutació d'un virus ja existent

Aquesta malaltia prové d'un nou virus de la família dels coronavirus, una afectació que ja era coneguda. El problema és que, a vegades, aquest virus pot fer un canvi i això és el que ha passat: una mutació que ha originat un nou virus.

Des que es va detectar el primer cas, desenes de persones han mort i més d'un miler s'han vist afectades per aquesta malaltia. A més, tretze ciutats xineses han aplicat mesures de confinament, afectant més de 40 milions de persones.

El virus està deixant escenes terribles, sobretot a Wuhan. El cas més recent és la imatge d'un home mort, al mig del carrer, vestit de negre i amb la mascareta posada. Molt a prop d'ell, un altre ciutadà va en bicicleta, com si res no passés. Cap altra persona s'hi acosta ni intenta ajudar l'home.

Evitar el contagi

El principal consell per evitar el contagi d'aquest virus, i de qualsevol altre de la família del coronavirus, és mantenir mesures d'higiene general. Una de les més importants és rentar-se les mans, sobretot si hem estat en contacte o a prop d'alguna persona que pugui estar infectada.

 

  Última hora sobre el Coronavirus en directe