Durant el confinament per la pandèmia tots els cossos policials van notar un increment dels delictes digitals. Els malfactors van veure una clara oportunitat quan tothom, des de casa, feia servir internet i les xarxes socials per mirar sèries, connectar-se i comprar. Però no només les estafes relacionades amb delictes econòmics van ser els que més es van disparar. Les unitats de delictes informàtics van també rebre una allau de denúncies relacionades amb delictes relacionats amb assetjament sexual digital.

Alguns països han començat a posar fil a l'agulla contra aquest assetjament que pateixen les dones des de les xarxes socials. És el cas de Suïssa, tal com destaca el mitjà Swissinfo.ch, que explica que s'ha creat una pàgina web on es poden denunciar les fotos que, sense demanar-ho, reben algunes dones i que són de caràcter sexual, el que es coneix com les dickpics.

Fotografies sexuals sense permís: dickpics

La construcció de la paraula no deixa massa lloc a la imaginació. Són autofotografies sexuals que s'envien, per xarxes socials. Molts cops aquestes fotos no són demanades per les seves destinatàries i això pot arribar-se a considerar un assetjament sexual.

Des d'aquesta pàgina web les persones que reben aquest tipus de fotografies poden pujar-hi la foto que han rebut sense haver-la demanat i després d'aportar informació sobre l'autor de les imatges, es genera un PDF que es pot enviar directament a la fiscalia regional de Suïssa, per tal que s'investigui si pot ser constitutiu de delicte.

La pàgina web és netzpigcock.ch i des d'aquí es pot enviar la informació directament a les autoritats judicials. Tot i això, el mateix mitjà assegura que la via legal, en aquests casos, és llarga i de complicada resolució, un fet que fa que moltes dones evitin denunciar la recepció d'aquest tipus de fotografies.

Primeres mesures contra les fotografies sexuals no volgudes

Ara mateix aquest tipus d'enviaments no són un delicte si no s'envien a persones menors d'edat, que sí que podria ser considerat un fet penal. Passa el mateix a Suïssa com també a l'Estat Espanyol, que el Codi Penal versa en termes semblants. Podria ser considerat algun tipus de falta lleu, segons el context i la reiteració. Aquesta pàgina web posada en marxa al país alpí és el primer pas per lluitar contra aquest tipus de fotos.

Delitos Informaticos

L'enviament d'aquest tipus de fotografies no és delicte / ElCaso.cat

En només un mes es van rebre gairebé 150 denúncies per part d'usuàries de xarxes socials que van rebre aquest tipus de fotos sense demanar-les. Caldrà veure si amb les properes modificacions del codi penal, quan s'abordin d'una vegada per totes els delictes que es poden cometre a les xarxes, aquest tipus d'enviaments no desitjats podran ser considerats assetjament sexual.