El passat mes de març es van posar a la venda per internet tres quadres que, segons assegurava el propietari, eren obres realitzades per Diego Velázquez i Tiziano. El preu de venda total arribava als 45 milions d’euros, però resulta que es tractava de falsificacions. Així ho ha comprovat el Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat Valenciana, que ha intervingut les obres i les ha retirat del mercat.

Les peces recuperades pels agents són un autoretrat de Velázquez, pel qual es demanaven 30 milions d’euros; un retrat de Francisco Quevedo atribuït també a Velázquez, que costava 3 milions; i un Ecce Homo, suposadament pintat per Tiziano, amb un preu de venda de 12 milions d’euros. Les tres han estat requisades i es troben ja sota custòdia policial.

Quadres falsificats
Els quadres falsificats es venien per un total de 45 milions d'euros. / EP

Una suposada herència familiar  

La policia va detectar al març la presència d’aquests quadres a internet, i va consultar al Museu de Belles Arts de València l’autenticitat de les obres. Els experts van concloure que la qualitat de les pintures no coincidia amb els requisits mínims que els acreditin com peces d’artistes del renom de Velázquez i Tiziano.  Els agents es van posar en contacte amb el propietari dels quadres, un particular de Santander, qui va assegurar que es tractava d’una herència familiar i que mai s’havia qüestionat la seva autenticitat.

Per recolzar el seu argument, l'home va presentar a la policia el Permís d'Exportació Temporal amb Possibilitat de Venda expedit en teoria per una de les Juntes dependents del Ministeri de Cultura i Esport. Amb aquest document volia acreditar almenys l'originalitat d'una de les peces atribuïdes a Velázquez. No obstant això, aquest paper no serveix en cap concepte per a demostrar la veracitat d'una obra d'art. Només determina si una obra pot vendre's fora d'Espanya o si, en canvi, s'ha de quedar com a part del Patrimoni Nacional.

Recuperen una escultura ibera robada

Recentment, la Policia Nacional ha trobat l'escultura d'un toro iber a un museu privat de Figuerola del Camp (Tarragona). Aquesta obra va ser robada als anys 90 per un veí d'una localitat de Còrdova, qui la hi va vendre a una persona de Barcelona. La policia va començar a investigar aquesta escultura el 2020, però només van poder fer la connexió entre el toro robat a Còrdova i l'exposat a Figuerola una vegada van identificar l'home que va trobar l'obra mentre treballava al camp.