Brian Raimundo C.M. seguirà a la presó de Brians. La seva defensa n’havia demanat la llibertat amb càrrecs, a l’espera del judici, però l'Audiència de Barcelona ha acordat mantenir en presó provisional el sospitós de la salvatge violació de la nit de la Castanyada a Igualada. La interlocutòria que confirma la presó per l’home creu que el jove, de 21 anys i de nacionalitat boliviana, té risc de fugida i de reiteració delictiva i perquè és "proporcional a la gravetat dels fets". La secció setena de l'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs d'apel·lació presentat per l'advocat de l'investigat, en el qual va al·legar una vulneració de drets, i confirma així l'ordre d'empresonament provisional decretada pel jutjat d'instrucció número 4 d'Igualada del 23 d'abril pels delictes d'agressió sexual i d'assassinat en grau de temptativa.

L'Audiència de Barcelona, en la seva interlocutòria, addueix que les finalitats perseguides per la mesura cautelar de presó provisional, en l'inici de la instrucció de la causa, és "l'assegurament de la mateixa", "evitant el risc de fugida". La sala, en aquest sentit, constata que el presumpte autor de la violació, Brian Raimundo C.M., no ha pogut acreditar "de cap manera" un arrelament domiciliari al nostre país, ni familiar o laboral, ja que es troba de manera irregular a Espanya des de fa cinc anys. A més, l'Audiència assenyala un segon argument, el del "risc de reiteració delictiva" per part d'una persona que ja ha estat condemnada amb anterioritat al seu país d'origen, Bolívia, i que es veu afavorit pel fet de ser nacional d'un país estranger.

No té explicació per l'aparició d'ADN de la víctima

L’Audiència destaca així mateix que els indicis "racionals de criminalitat" contra l'investigat "no deriven de meres sospites o presumpcions" sinó de mitjans probatoris lícits, com les mostres d'ADN de la menor aconseguides pels Mossos d’Esquadra al domicili del violador. El jutge també assegura que l’arrestat no ha aportat una "versió justificativa" de la troballa en roba, a casa seva. Per tot això, l'Audiència de Barcelona veu justificada l'adopció de la mesura cautelar de presó provisional, ja que "de cap manera" pot substituir-se per altres mesures a l'actual moment processal, i considera que és "proporcional a la gravetat dels fets" i de les penes a les quals pot enfrontar-se el presumpte violador.

Cas Nit - Violació Igualada / CME
Imatge de l'escorcoll a casa de l'arrestat, Brian Raimundo / CME

Segons l'Audiència de Barcelona, no hi ha hagut una vulneració de drets, inclòs el de defensa a causa del secret de sumari en el moment de la detenció del sospitós, com creia l’advocat del jove. "La declaració d'una causa com a secreta sempre haurà d'estendre's en el temps el mínim indispensable per aconseguir les seves finalitats, havent de cessar de forma immediata en cas d'aconseguir-se aquells", com succeeix en aquest cas, esgrimeix l'Audiència de Barcelona en la seva interlocutòria. La sala assenyala en aquest context que les "finalitats" a les quals legalment i constitucionalment serveix el secret sumarial "no poden esvair-se" a conseqüència de l'exercici efectiu dels drets de l'investigat, ja que llavors el secret de sumari "perdria la seva raó de ser".

La víctima no recorda res

Divendres passat, l'Audiència de Barcelona va celebrar una vista pel recurs d'apel·lació presentat per la defensa del presumpte violador sol·licitant la nul·litat de l'ordre d'empresonament provisional, al que es van oposar tant el ministeri públic com l'acusació particular que representa la família de la menor. L’home detingut seguirà on és, a presó. Mentrestant, la noia agredida sexualment per, presumptament, ell, segueix en estat de xoc i sense recordar res del moment dels fets, tal com va explicar al jutge d’instrucció d’Igualada, per videoconferència.