L’11 de febrer de 2003, just fa vint anys, va aparèixer el capellà franciscà Josep Manel Berdala mort als afores de Sitges (Garraf). Semblava un accident de trànsit en un lloc on habitualment es troben homes per fer cruising, trobades de sexe homosexual a l’aire lliure. Un accident de cotxe va ser la versió oficial fins després de l’enterrament de Berdala, molt conegut per ser el director de l'escola Sant Bonaventura de Vilanova i la Geltrú. Però l’autòpsia va revelar un detall que havia passat per alt a la Guàrdia Civil que van fer la primera part de la investigació: el capellà tenia un impacte de bala al coll. 

No va ser un accident, va ser un assassinat. Però fa vint anys que ningú ha pogut resoldre el crim i ara el cas, tot i que oficialment no està tancat, segueix en una carpeta que fa temps que no s’obre, al grup d’homicidis de la Guàrdia Civil de la Comandància de Barcelona. Tot i que al cap dels anys els Mossos d’Esquadra van assumir la investigació dels homicidis, la Policia Judicial de la Guàrdia Civil es va quedar els casos que ja tenia oberts, com aquest de Sitges. 

Segons ha pogut confirmar ElCaso.cat, la Guàrdia Civil manté el cas obert si bé sense avenços. Tot i això, fonts oficials de l’Institut Armat asseguren que les noves tecnologies d’investigació que s’han inventat durant aquests vint anys poden ajudar a resoldre casos com el de Josep Manel Berdala. Ara per ara, però, ningú ha pagat per aquell crim que va commocionar la comarca del Garraf

Un tret que li va arribar al pulmó

Un jardiner va trobar el vehicle de Berdala en un camí que habitualment és freqüentat per parelles homosexuals per mantenir relacions sexuals a l’aire lliure, el que es coneix com a cruising. L’home estava a l’interior del vehicle, que havia xocat contra un pal de la vora del camí, fet que va fer pensar, en primer moment, que s’havia tractat d’un homicidi. O així ho va fer saber la Guàrdia Civil. Però l’autòpsia va confirmar que no, que algú havia disparat al coll del franciscà amb una arma curta i si bé no va morir a l’acte, va seguir fins que va impactar amb el pal, on va ser trobat pel jardiner, el matí de l'11 de febrer. 

pistola Star
Imatge de la pistola Star, com la que van fer servir per matar Berdala a Sitges / Cedida

Qui va matar Josep Manuel Berdala va fer servir una pistola Star de calibre 7,65 mm que va poder ser trobada dies després per la zona. I, segons l’informe balístic d’aquell moment, van disparar-li des de l’exterior. La bala va acabar al pulmó del franciscà.

Pistola però sense mòbil

Tot i tenir la pistola i haver indagat a fons la vida del director de l’escola Sant Bonaventura, la Guàrdia Civil no va poder resoldre el crim, que segueix, avui en dia, sense resoldre. Cap dels agents que en aquell moment van liderar la investigació, segons ha pogut saber ElCaso.cat, segueixen en actiu. Les indagacions que es van fer en aquell moment van posar en relleu la doble vida del capellà i descartar que el mòbil del crim fos l’enfrontament que va mantenir amb uns joves que venien droga a l’exterior del centre que ell dirigia. 

La Guàrdia Civil va poder arribar a saber que Berdala es feia passar per un empresari i assistia a festes i trobades sexuals amb altres homes. Tenia un pis a Sitges, on tenia trobades amb altres homes, si bé mantenia la seva vida de director del centre de Vilanova i la Geltrú. Els investigadors de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil van creure, en aquell moment, que el lloc on va ser trobat mort no era casual. L’entorn gai amb qui havia participat en festes va ser analitzat pels agents. Els investigadors van identificar algunes persones, però el secret de sumari va evitar conèixer els detalls d’aquelles diligències o dels avenços que es van fer en aquell moment. I fins avui, vint anys després.