Un vigilant de seguretat del Centre Presidencial Yeltsin d'Ekaterimburg (Rússia) ha pintat uns ulls a dues de les tres persones que apareixen en el quadre anomenat 'Tres figures' de l'artista soviètica Anna Leporskaia. El vàndal ha admès que va decidir canviar l'estètica d'aquesta caríssima obra d'art perquè s'avorria.

Aquesta obra d'art va ser pintada per l'artista avantguardista Anna Leporskaia durant dos anys, va començar a treballar en ell el 1932 i, finalment, el va acabar el 1934. El quadre representa tres persones mirant cap endavant. Malgrat això, totes elles estan representades de manera abstracta, ja que cap d'elles no té ulls o boca, són una espècie de siluetes. El vigilant de seguretat va decidir utilitzar un bolígraf per pintar un parell d'ulls a dos d'ells, els que estan situats als costats.

Ho va fer perquè s'avorria

Els mitjans locals russos afirmen que van poder parlar amb l'autor dels fets i en ser preguntat pel motiu del seu acte vandàlic va dir que la raó és perquè "estava avorrit". Ràpidament, aquesta notícia s'ha fet viral per la inversemblança i la sinceritat del culpable, que ha pres amb humor tot l'ocorregut. 'Tres figures' està valorat en 75 milions de rubles (877.000 euros).

Aquesta obra d'art va estar sent exposada juntament amb la col·lecció de la Galeria Estatal de Tretiakov en el Centre Presidencial Yeltsin d'Ekaterimburgo, una ciutat russa relativament a prop de la frontera amb el Kazakhstan. Aquesta exposició va estar en aquesta ubicació durant tot el mes de desembre perquè els interessats poguessin anar a admirar les seves peces úniques.

Dos assistents van alertar els responsables

Durant l'exposició, dos assistents van advertir els responsables del Centre Presidencial Yeltsin que el quadre d'Anna Leporskaia havia estat manipulat. Després de comprovar-ho van decidir retirar aquesta obra d'art i enviar-la a la Galeria Tretiakov, lloc en el qual està exposat normalment, per analitzar-ho i dictaminar què havia passat i qui ho havia fet.

Després de ser revisat pels especialistes van saber que, afortunadament, el quadre es podia restaurar sense problemes, però anava a costar uns 3.000 euros fer-ho. Per sort per al guàrdia de seguretat l'assegurança es va fer càrrec i no va haver de pagar ell el desastre que havia iniciat.

La galeria d'art va tardar dues setmanes a avisar la policia d'aquest incident. Van argumentar que ho van fer perquè volien portar el cas de forma interna i descobrir qui havia pintat amb un bolígraf sobre el quadre. En veure les càmeres de seguretat van veure que l'autor de l'acte vandàlic havia estat un dels vigilants de seguretat que van identificar ràpidament, es tracta d'un home de 60 anys.

La intervenció de les autoritats

Les autoritats van decidir que no anaven a presentar càrrecs contra l'autor en considerar els desperfectes una cosa insignificant. Malgrat això, Olga Liubímova, ministra de Cultura, es va queixar de la poca serietat que han tingut totes les parts implicades i finalment s'ha obert una investigació policial contra el vigilant de seguretat.

Olga Liubímova / Twitter

Després que el cas sigui portat per la justícia russa hi haurà un judici en el qual es dictaminarà la sanció per al vigilant de seguretat. La fiscalia demana una multa i tres mesos de presó per manipular una obra d'art de gairebé 100 anys.