L'Alioune és un jove senegalès que ha compartit un vídeo explicant una situació de racisme que ha viscut per part dels vigilants de la Renfe de l'estació de Terrassa Nord (Vallès Occidental).

"Tu no pots viatjar en aquest tren"

Tot va començar a l'estació de Terrassa Nord quan, en un control a l'interior del tren, un vigilant li va demanar el bitllet. Alioune li va ensenyar el bitllet correctament validat al vigilant. No obstant això, segons explica ell mateix, el vigilant li va dir: "Tu no pots viatjar en aquest tren".

L'Alioune havia validat el bitllet

Alioune, sorprès, li va preguntar quin era el motiu pel qual no podia viatjar en aquest tren, ja que tenia el bitllet validat. L'explicació que li van donar va ser que portava una maleta massa gran i que això era motiu suficient per impedir-li agafar el tren, segons explica ell mateix al vídeo.

El vigilant de seguretat va avisar a la Policia, però es van negar a venir. Al cap d'una estona, van fer canviar de tren a tots els passatgers i, quan van arribar a Sabadell (Vallès Occidental), el vigilant el va obligar a baixar del tren.

 

El vigilant el denuncia falsament

Quan va baixar del vagó, l'Alioune va veure que hi havia una patrulla dels Mossos d'Esquadra esperant-lo i el vigilant de Renfe, suposadament, va denunciar una agressió que, segons Alioune, era falsa

Aquest cas va arribar a judici i, tal com explica el jove senegalès al vídeo, li van dir que no necessitava cap advocat i que va arribar als jutjats sense la possibilitat de defensar-se. Per si no fos poc, li costava molt entendre l'idioma i es va sentir indefens en aquesta situació.

Si no pagava 270 entrava a presó

Finalment, el jove explica que li van dir que havia de pagar 270 euros per aquesta agressió que, segons ell, mai es va arribar a produir. També li van dir que si no pagava la multa en menys de 10 dies havia d'entrar a la presó durant 15 dies.

 

Denuncien el racisme institucional

"Denunciem les praxis racistes de vigilants de seguretat i revisors a estacions de tren i combois. Les parades i identificacions per perfil ètnic són la mostra del racisme institucional més bàsic i quotidià Denunciem també que la justícia racista ha impedit el dret a una tutela judicial efectiva al nostre company Alioune. També aquests fets demostren el racisme estructural que impregna l'administració de justícia", expliquen indignats al compte de Twitter de Terrassa sense Murs.

Tot i que els fets van passar fa mesos, l'Alioune ha fet compartit per xarxes socials aquesta experiència de racisme el dimarts i el vídeo ha corregut com la pólvora a Twitter i Instagram. Des de Renfe Catalunya expliquen que les actituds racistes i xenòfobes no tenen cabuda en aquesta empresa i que s'oposen fermament a tothom qui les realitzi.