Els veïns del carrer del Maduixer del barri dels Penitents, a la part alta de Barcelona i a tocar de la serra de Collserola, parc natural on viuen grans colònies de porcs senglars, denuncien que un grup d'aquests animals ha desenvolupat un nou mètode per fer caure un parell de contenidors de la via per treure-hi les bosses de brossa i trobar menjar. Ara demanen solucions perquè aquesta petit grup deixi de posar en perill els usuaris de la carretera i el terra ple d'escombraries.

El nou truc dels senglars per bolcar els contenidors de Barcelona

Fa mesos que el veïnat del carrer del Maduixer del barri Vallcarca i Penitents, que pertany al districte de Gràcia, es queixen de les visites d'un grup de senglars que baixen des de la serra de Collserola atrets per dos contenidors d'escombraries plens de deixalles entre les quals cerquen menjar. Tot i que fonts municipals admeten a Betevé que aquests contenidors compten amb uns ancoratges únics, que no tenen cap altre model, amb un sistema antibolcatge relativament nou, dissenyat el 2017, diversos vídeos difosos pel mateix mitjà mostren com, amb tres cops de morro, aconsegueixen fer-los caure amb la tapa oberta.

És per això que ara demanen contenidors que pesin més i amb un sistema millor que eviti que els animals puguin bolcar-los amb aquest nou truc que han desenvolupat. I és que, segons revela una veïna a Betevé, Isabel Tudela, que fa 50 anys que hi viu al carrer, des de casa veu com "amb la boca saben treure la palanca i desfalcar els contenidors" malgrat que tenen un sistema de tubs perquè quedin enganxats a terra, que de moment sembla no tenir gaire èxit. Ara la denúncia es fa més forta perquè els habitants del carrer tenen por que amb el bon temps en baixin més.

Escombraries a terra i perill a la carretera

De moment s'han detectat fins a set senglars a la recerca del menjar que hi ha dins dels contenidors. A banda de l'ensurt dels veïns, que s'han vist forçats a conviure amb aquests animals, el gran problema és que, en bolcar-los, les tapes s'obren violentament i totes les escombraries queden escampades per la zona. A més, sovint els arrosseguen i els contenidors queden al mig de la calçada, amb el perill que comporta pels cotxes que hi circulen. Segons l'Elena, una altra veïna que ha declarat al mateix mitjà citat: "Els empenyen i els deixen aquí enmig, tombats, i és perillós perquè no es veuen amb la corba".

Jabalíes contenedores Penitents / Betevé

Els veïns del carrer Maduixer al barri de Penitents denuncien que els senglars bolquen els contenidors / Betevé

La incidència s'ha portat als consells de barri de Vallcarca i els Penitents, on l'últim cop es va presentar la nova contracta de neteja i els veïns van aprofitar per relatar el problema i el malestar que està provocant al carrer del Maduixer. La resposta que van rebre, detallen, assegurava que cap a mitjans del maig, es canviaran aquests dos contenidors per uns de més alts, tal com es farà amb la renovació que inclou diversos barris i que creuen que solucionarà les visites dels senglars.

Fins ara s'ha intensificat la neteja a la zona i s'han anat fent revisions periòdiques, però es queixen que, si no es col·loquen bé després de buidar-los, perden funcionalitat i és per això que els acaben bolcant. L'esperança està posada ara en el nou canvi de contenidors en els pròxims mesos que esperen que els impedeixi trobar menjar i faci que els senglars deixin de baixar a la zona, encara que no hi ha garanties que no busquin noves víctimes a la mateixa zona.