L'Isa és una jove advocada de 25 anys que ha protagonitzat un vídeo molt polèmic d'una actuació policial per aturar una festa il·legal a Madrid. Què va passar després del vídeo? "Guarras, zorras, traidoras", deia la noia al seu grup d'amics.

Festa il·legal a Madrid

El vídeo s'ha viralitzat aquests últims dies, però va ser gravat el 21 de març al carrer Lagasca número 18 de Madrid, on s'estava organitzant una festa il·legal en plena pandèmia del coronavirus. Tot va començar la nit anterior als fets: els policies van ser alertats d'una festa il·legal en un pis turístic, van picar al timbre, però els assistents no els van obrir i van acabar marxant sense identificar ningú.

L'endemà, els veïns, cansats de no poder dormir, van tornar a alertar-los que s'estava produint una festa il·legal al mateix pis i, per aquest mateix motiu, es van tornar a desplaçar fins al lloc dels fets. Van trucar diverses vegades al timbre, però ningú els va obrir i es van identificar com a policies.

Inspeccionar pisos sense ordre judicial

Després, van avisar a la Policia Municipal de Madrid perquè fessin una inspecció del pis, ja que segons les normes de la Comunitat de Madrid, són els agents locals els qui estan autoritzats per inspeccionar pisos turístics sense cap ordre judicial.

Delicte de desobediència greu i flagrant

Tal com es pot veure a les imatges, Isa, la protagonista del vídeo, es nega a obrir la porta als agents, mentre que els seus amics, li demanen que obri, però ella insisteix en el fet que els policies estan actuant il·legalment perquè, segons ella, no podrien entrar a l'interior de la casa sense una ordre judicial.

Els agents seguien insistint que havien d'obrir la porta, ja que, en cas de no fer-ho, estarien cometent un delicte de desobediència greu i flagrant, segons interpreten ells en els articles de la famosa Llei Mordassa.

No obstant això, finalment, acaben entrant i el vídeo s'atura just després que els agents rebentessin la porta. El que es van trobar els policies al pis era una festa il·legal amb catorze persones, totes sense mascareta i algunes d'elles fumant i sense mantenir la distància de seguretat.

Nou detinguts

Els policies els van dir que estaven tots detinguts per un delicte de desobediència, però cinc d'ells, al final, no van ser detinguts, ja que, segons ells, des d'un primer moment volien identificar-se i obrir la porta, però que la resta del grup no els havia deixat, especialment l'advocada, que consideren que ha estat la impulsora de la conducta grupal

"Guarras, zorras y traidoras"

Isa, la protagonista del vídeo i, segons ella mateixa, advocada opositora, es va enfadar molt per aquestes declaracions i els va començar a insultar: "Guarras, zorras y traidoras", deia indignada. La jove de 25 anys va sol·licitar habeas corpus, que és un procediment judicial a través del qual un ciutadà pot demanar declarar immediatament després dels fets als jutjats. Estava convençuda que li donarien la raó, però no va ser així i el jutge va acabar donant la raó als policies.

Actuació policial que atempta contra els drets fonamentals

El vídeo ha generat molta polèmica i molt debat, ja que, tot i que el magistrat no dona la raó a l'Isa i, presumptament, gràcies a la normativa de la Comunitat de Madrid i a la llei de Seguretat Ciutadana, el que han fet els policies no seria incorrecte.

Alguns jutges i advocats han mostrat públicament el seu desacord amb els fets com, per exemple, Joaquim Bosch, el portaveu territorial de Jutges i Jutgesses per la Democràcia, que explica han interpretat malament la llei i que es tracta d'una actuació policial que atempta contra els drets fonamentals.