Ho van alertar els Mossos d’Esquadra quan es va conèixer el cas. Els assetjaments sexuals del doctor del departament d’Interior, Jordi Planas, destinat al Servei de Vigilància de la Salut Laboral del Departament d’Interior, podien haver-se produït a més agents dones dels Mossos d’Esquadra. I no es van equivocar. Avui un dels dos sindicats majoritaris de la policia catalana, SAP-FEPOL, ha comunicat que ja tenen coneixement de denúncies presentades per cinc dones per presumptes abusos sexuals del metge, que ja va ser apartat del servei després de la segona denúncia. 

Com en els tres primers casos, les dues noves víctimes també van patir els abusos per part del doctor l’any 2019. Després de fer-se públic el cas, les dues agents dels Mossos d’Esquadra han decidit denunciar els fets i mitjançant diversos canals que té actius la policia catalana, han fet arribar a la direcció política dels Mossos que també van ser víctimes del metge d’Interior. Com en els primers tres casos, s’ha obert una investigació per part dels Mossos, que s’acumularan a les que ja estan judicialitzades i que segueixen els seus passos. 

Més víctimes d'abús sexual del metge d'Interior

El passat 19 de maig, després que una de les víctimes, la tercera que trencava els silenci, poses en coneixement de la Direcció General de la Policia que havia estat víctima del doctor, es va decidir detenir-lo. Va quedar en llibertat amb càrrecs l’endemà. Va ser llavors quan es va conèixer el cas, un fet que ha permès també a altres víctimes a fer el pas i denunciar el metge del Servei de Vigilància de la Salut Laboral del Departament d’Interior.

Després de les primeres denúncies es van obrir diversos expedients a l’home. En un primer moment es va afegir una infermera a la consulta, per evitar que l’home passés consulta a dones sol. Una mesura, que el mateix Departament d’Interior ara ha qualificat d’insuficient. Amb l'entrada del conseller Joan Ignasi Elena es va oferir suport jurídic a la víctima i la conselleria es va personar en la causa, tal com han explicat fonts d'Interior. Mesos més tard, després de conèixer noves diligències judicials sobre el cas, es va obrir un primer expedient disciplinari al presumpte autor prohibint-li fer exploracions mèdiques a pacients dones.

Quan es va conèixer el tercer cas, i va ser detingut, ja no estava en actiu i ja no treballava al departament. Les tres primeres denúncies i aquestes dues més, seguiran el seu camí policial i judicialment. Com en la primera part, la policia catalana no descarta que es puguin conèixer més casos. 

SAP demana autocrítica

Des del sindicat, demanen que Interior repari a les víctimes i demana també que es faci autocrítica de com es van gestionar, amb les primeres víctimes, la resposta i assessorament jurídic i psicològic a les agents dels Mossos d’Esquadra que van denunciar els presumptes abusos sexuals. Pel Servei de Vigilància de la Salut Laboral del Departament d’Interior no només hi passen membres del cos dels Mossos d’Esquadra, també s’hi visiten efectius d’altres cossos operatius com els Bombers, Agents Rurals i Protecció Civil.