En Vicente és un home de 75 anys que mentre esperava per renovar el seu DNI a la comissaria de la Policia Nacional va patir un infart. Estava assegut esperant les gestions dels funcionaris de l’Oficina de Documentació i es va plegar, caient rodó a terra. Va passar el passat 14 de juliol i en Vicente va tenir, dintre la desgràcia de patir un atac de cor, la sort que els agents de la Policia que eren allà, juntament amb un caporal de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, que estava fora de servei renovant els passaports de les seves filles, tenien formació en maniobres RCP de reanimació. 

Reanimació cardiovascular fins a l'arribada del SEM

Just en Vicente va caure a terra, una agent de la Policia Nacional, una funcionària de l’Oficina de Documentació estatal i el caporal de la Brimo van acostar-se a l’home i van confirmar que no respirava ni responia a cap estímul. Un cop van realitzar un examen més acurat, van poder comprovar que tenia pols feble i una respiració molt fluixa, el van posar en posició de seguretat, i van sol·licitar que els portessin el Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), que es trobava a la recepció de la comissaria d’Eixample, una dependència que comparteixen Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra, i Trànsit, a la plaça d’Espanya de Barcelona.

 

De manera coordinada entre els tres actuants, es va preparar l’home per a iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar obrint les vies respiratòries per permetre el pas d’aire. L’agent dels Mossos que estava a la porta de la comissaria va utilitzar el DEA que hi ha a la comissaria i va aplicar-li descàrregues fins que l’home va recuperar el pols. Dos agents de Mossos d’Esquadra van rellevar els dos policies realitzant les maniobres RCP fins a l’arribada del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que es va encarregar d'assistir-lo en un primer moment, i traslladar-lo a un centre hospitalari.

A l’hospital en Vicente va ser operat d’urgència i va poder-se recuperar i, segons els facultatius que el van atendre, no patiria cap seqüela relacionada amb l’aturada cardiorespiratòria. Els mateixos metges, segons han detallat avui els Mossos d’Esquadra en una nota de premsa, van aprofitar per felicitar els policies per la ràpida i coordinada actuació, i en particular per la correcta utilització del DEA, ja que si no, en Vicente no hauria pogut remuntar l’aturada cardiorespiratòria i hagués mort. 

Formació que salva vides: ensurt amb final feliç

Els Mossos d’Esquadra han recordat que tots els seus agents reben formació en l’ús d’aquests dispositius de reanimació i, concretament els agents que formen part de la Brigada Mòbil, reben també actualitzacions periòdiques en aquest àmbit, que permeten dotar-los d’eines per a realitzar assistències que, com en aquest cas i altres, salven vides. Un ensurt amb final feliç pel Vicente.