El negoci de la compravenda de monedes no para de créixer, ja que hi ha algunes monedes de col·leccionista amb les quals et pots fer d'or. No obstant això, no totes són aptes per ser venudes, ja que algunes tenen un gran valor històric i, per tant, està completament prohibit fer negoci amb elles. Aquest és el cas d'un veí de Conca que està sent investigat per vendre monedes antigues valorades en gairebé 8.000 euros.

L'Equip d'Investigació del Seprona (Servei de Protecció de la Naturalesa) de la Guàrdia Civil és qui s'ha fet càrrec d'aquest cas. Tot ha començat quan van ser alertats que, en un conegut portal de compravenda d'internet, hi havia una persona que, presumptament, estava cometent un delicte contra el Patrimoni Històric, ja que estava venent monedes antigues.

Monedas historicas / Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil investiga un home per vendre monedes valorades en més de 8.000 euros a Conca / Guàrdia Civil

El descobreixen per un anunci d'un portal de compravenda d'internet

L'anunci els va cridar l'atenció, ja que es venien 50 monedes romanes, suposadament, valorades en 120 euros. Quan els agents de l'Institut Armat es van posar a investigar l'origen d'aquestes monedes, van descobrir que eren de l'Època romana, de l'Edat mitjana, de l'Edat Moderna i de l'Edat Contemporània i, per tant, formaven part del patrimoni històric espanyol, segons explica la Guàrdia Civil en un comunicat.

Així doncs, van contactar amb l'home de l'anunci i li van demanar tots els documents legals per acreditar la procedència de les monedes. El presumpte autor dels fets no els va aportar aquesta documentació i els va explicar diverses versions dels fets per justificar com les havia aconseguit.

Monedes obtingudes de manera il·legal: ho investiga el Museu de Conca

Els policies les van requisar i les han entregat al Museu de Conca per tal que les estudiïn i esbrinar com les ha aconseguit, ja que segons les primeres hipòtesis, s'han obtingut de manera il·legal i sense autorització de l'ús del subsol, localitzant-les utilitzant detectors de metalls, donada l'abundància de restes de terra, sals i clorurs que presentaven totes elles.

Aquesta hipòtesi encara agafa més força per l'aspecte de les monedes, que presentaven un aspecte de no haver-se conservat correctament i d'haver estat extretes de terra sense els mitjans adequats. Totes les monedes confiscades tenien valor de Patrimoni Arqueològic i la seva extracció ha causat danys irreparables i irreversibles en els jaciments arqueològics.

Delicte contra el Patrimoni Històric, apropiació indeguda i encobriment

Per aquest mateix motiu, la Guàrdia Civil està investigant el propietari de les monedes per tres delictes: un contra el Patrimoni Històric, un altre d'apropiació indeguda i un altre d'encobriment i, de moment, no s'ha fet cap detenció.