La compravenda d’unes joies robades en una botiga de segona mà de Lleida ha permès als Mossos d’Esquadra del grup de Patrimoni de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió de Ponent desmantellar un grup de lladres georgians que s’havia instal·lat a la zona de Lleida i que feien robatoris en pisos de diversos indrets del país. Ja s’han pogut detenir tres persones, un dels autors materials i dos col·laboradors, que s’encarregaven de posar en circulació les joies que els lladres s’emportaven dels pisos que assaltaven.

Van ser precisament aquests dos detinguts els que van posar, sense voler, en alerta a la policia catalana. Els investigadors especialistes en robatoris van detectar que en una botiga de compravenda de joies de Lleida s’havien venut uns articles que havien sortit, segons les investigacions policials, d’un robatori en un pis. Estirant el fil, els investigadors de l’AIC van arribar fins a dues persones, les dues de nacionalitat georgiana, residents a Lleida, que col·laboraven amb dos compatriotes seus per vendre les joies que els lladres robaven dels pisos que assaltaven. Havien entrat en pisos de la regió de Ponent però també al Camp de Tarragona i a l’àrea metropolitana. 

Van entrar a l’Estat per Madrid

Els Mossos van poder arribar a relacionar els dos col·laboradors amb els lladres, dos homes també georgians que ja havien estat detinguts per la policia espanyola a Madrid, quan van arribar des del seu país i s’hi van instal·lar. Després de ser detinguts i deixats en llibertat, per evitar tornar a ser enxampats, van entrar a Catalunya i van anar pernoctant en pisos d’altres compatriotes georgians, que els hi oferien llit a canvi d’un pagament amb joies que aconseguien dels robatoris. Els Mossos d’Esquadra tenien clar qui eren els autors materials i per ressenyes dactilars, comparades amb les que se’ls hi van fer després de la detenció de Madrid, els han pogut relacionar amb nou assalts en pisos d’arreu de Catalunya.

Detingut mentre intentava vendre joies a Girona

Els seguiments policials van detectar que els dos autors havien sortit de l’Estat i que eren a França i es va decidir informar el jutjat per tal de poder-los activar una ordre de recerca i detenció. A Lleida aquest dilluns es van detenir els dos col·laboradors. I, segons ha pogut saber ElCaso.cat, aquest mateix dimarts a la tarda, per la perícia d’un agent dels Mossos, es va poder detenir a un dels autors materials. Dels registres de compravenda es va detectar que una de les joies robades a Almacelles s’havien venut en una botiga de compra d’or de Girona, es van fer les gestions amb l’establiment i un agent dels Mossos va ser enviat a la botiga a intervenir la joia, tal com marca el protocol. 

Per atzar, quan l’agent va entrar a la botiga va detectar que hi havia el mateix home que havia venut la joia que ell anava a buscar. Va alertar als seus col·legues de Lleida i van confirmar que havia de ser detingut. Els Mossos, per tots els indicis recollits durant la investigació, acusen el detingut a Girona de ser l’autor material de, com a mínim, nou robatoris a Catalunya. Els Mossos tenen identificat i esperen poder-lo detenir aviat, el segon autor material. Després de ser detingut a Girona va ser interrogat, però no ha volgut col·laborar amb els investigadors. Els dos primers detinguts, que formen part de l’organització, però només com a venedors de les joies, després de ser entregats al jutge de guàrdia de Lleida, van ser deixats en llibertat amb càrrecs. 

Lladres georgians i l’obschack

Els tres detinguts i el tercer home que els Mossos busquen són de nacionalitat georgiana, segons ha pogut saber ElCaso.cat. La investigació d’aquest tipus de lladres es relacionen sempre amb les màfies georgianes que controlen, segons el territori, els ‘lladres en llei’, els caps de les organitzacions de delinqüents georgians. L’any 2017 els Mossos d’Esquadra van llençar una operació policial que va permetre caçar un d’aquests líders, Kakhaber Shushanashvili, que des del carrer de Marina de Barcelona controlava tots els compatriotes seus que estaven instal·lats a casa nostra i que es dedicaven a robar. 

Les investigacions dels Mossos, que es van fer en col·laboració amb la Policia Nacional, Shushanashvili controlava l'obschack, la caixa comuna de resistència, que es fa es nodreix d’una part de tots els robatoris que es fan i que serveix per pagar els advocats o per indemnitzar famílies si els lladres són caçats per la policia.