Els veïns del carrer Josep Carner del Vendrell viuen un autèntic malson per culpa d'un bloc de pisos ocupat que no deixa de generar conflictes i inseguretat. Una baralla entre dos homes magrebins en què tots dos van acabar apunyalats és la punta de l'iceberg d'una problemàtica que han de viure dia rere dia. Farts de la situació, aquest passat 30 de setembre es van presentar al ple municipal per denunciar la situació i reclamar que algú els ajudi. La dona que es va dirigir a l'equip de govern ho va fer encaputxada per temor a possibles represàlies per part dels ocupes.
"Molts veïns ens demanen, si us plau, si els podem acompanyar a les porteries perquè tenen por", apunta aquesta veïna, qui assegura que estan "molt preocupats" amb la situació. "Et convido a veure la posta de sol des de la meva terrassa i veure com apunyalen algú, li donen un cop de destral o volen tirar una persona pel balcó", li diu a una de les regidores de l'equip de govern. "No parlem que ocupin perquè necessiten viure després de passar una mala situació, sinó que és gent que malviu i ho fa amb tothom. No ens deixen en pau", apunta la dona, assegurant que "aquest és el nostre malviure".
Cotxes atrotinats al pàrquing i pisos plens de bombones de butà
En les darreres setmanes, els ocupes han obert el pàrquing de l'edifici i han començat a emplenar-lo de cotxes sense ITV, sense assegurança i trencats. "Déu vulgui que no tinguem un accident amb ells", apunta la veïna afectada, qui denuncia que "ens increpen si volem posar el cotxe al pàrquing perquè no es volen apartar". Els veïns lamenten que cada vegada que truquen a la policia, malgrat que actuen ràpidament i tallen la llum o l'aigua, la situació torna al mateix punt poc després. "Te'n vas i a la que dones la volta i estàs a la cantonada, ja estan igual. Talleu la llum i a la nit ja en tornen a tenir", es resignen.
A més, la preocupació amb l'arribada de la tardor és encara més elevada. L'edifici no consta de finestres i la majoria de les persianes estan trencades, el que provoca que amb l'arribada del fred els ocupes hagin començat a omplir els pisos de bombones de butà per alimentar les estufes amb les quals escalfar-se, amb el perill que això comporta. Per aquest motiu, en aquest sentit s'ha fet una intervenció conjunta entre Policia Local, Mossos d'Esquadra i tècnics de l'ajuntament davant la por dels veïns que es pugui acabar produint una explosió que afecti els edificis del costat.
Maltractament animal i apunyalaments
Els veïns també denuncien que dins l'edifici s'està produint maltractament animal amb gossos lligats durant dos dies sense menjar ni aigua i rodejats d'excrements. Ho defineixen com un mercat d'animals, ja que no hi ha cap gossa embarassada i, de cop i volta, apareixen cadells. "Ve un gos nou, el tenen dos dies lligat i desapareix. No sabem si se l'han menjat, si l'han venut o si l'han robat", va explicar una de les veïnes afectades al ple municipal.
Un baralla amb dos apunyalats just davant de l'edifici, a només 200 metres de la comissaria dels Mossos del Vendrell, va ser el màxim exponent del que han de viure els veïns cada dia. "Els porteu a l'hospital, es curen i tornen una altra vegada", expliquen farts de la situació. "Fins i tot ells mateixos se n'adonen i algun surt a la terrassa demanant abaixar la música perquè no vingui la policia, però és un dels setze pisos que hi ha", relaten els veïns, que lamenten que "quan se'n va un, en tornen tres que encara són pitjors".
L'alcalde del Vendrell denuncia una màfia darrere
Davant aquest problemàtica, l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha reconegut que no hi ha cap solució a curt termini, però que s'estan duent a terme un nombre important d'actuacions per intentar reduir els efectes que pateixen els veïns. Segons el batlle, el principal problema és que existeixen "màfies a les quals s'ha de perseguir i que s'encarreguen de detectar possibles llocs on ocupar i després ho lloguen il·legalment o els venen com si fossin propietaris".
L'alcalde considera que "el problema de fons és que encara hi ha pisos buits després de més de 10 o 15 anys des del crac de la construcció i les entitats financeres encara volen fer negoci amb aquests pisos". "Mentre no hi hagi un canvi normatiu pel qual es posin a la venda o per a lloguer social, els veïns tindran aquests problemes en un carrer o en un altre", assegura. En aquest sentit, Martínez apunta que en el cas de l'edifici del carrer Josep Carner, una de les dificultats que s'hi han trobat és que hi ha diversos propietaris, des d'entitats bancàries a la Sareb passant per empreses embargades, cosa que fa que els tràmits judicials per acabar amb el problema siguin més difícils i més lents.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!