Acció sorpresa aquesta nit als carrers de Sarrià i de la Bonanova de Barcelona per protestar contra la contaminació dels grans vehicles de combustió. Segons han denunciat diversos veïns, els vehicles que estaven aparcats a la via pública s’han llevat amb les rodes desinflades i, en alguns casos, també punxades. Es tracta, segons han reivindicat en uns pamflets que han deixat als cotxes, d'una acció de protesta per part d’un grup contra el canvi climàtic que denuncia l’ús de vehicles totcamí, els popularment coneguts com a SUV, per la gran quantitat de gasolina, asseguren, que gasten. 

Investigació dels Mossos oberta

L’acció, que l’estan investigant els Mossos d’Esquadra tot i no haver rebut formalment cap denúncia, ha afectat els cotxes estil SUV que hi havia en diversos carrers de la part alta de la ciutat, si bé, segons han explicat fonts de la policia, no és el primer cop que es detecten aquest tipus d’accions de vandalisme climàtic a la capital del país i també en altres ciutats. Tot i això, si només es desinflen les rodes, no es pot arribar a considerar ni un delicte de danys, com sí que passaria si es confirmés que algunes rodes han estat punxades. Ara per ara, però, ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos d'Esquadra han rebut cap denúncia.

En els vehicles que han estat vandalitzats, l’autor o els autors han deixat un pamflet signat per una organització internacional que fa crides, des d’internet, a desinflar les rodes d’aquests cotxes per protestar per la quantitat de gasolina que gasten. Des de ‘The Tyre Extinguish’ asseguren que l’ús d’aquests tipus de cotxes grans té greus conseqüències i que són innecessaris en grans ciutats. “Els SUV causen més contaminació de l’aire que els cotxes més petits i Barcelona, asseguren, ja té una de les pitjors taxes de contaminació atmosfèrica de tot Europa”. El cartell que els autors de l’acte vandàlic han deixat als cotxes també assegura que aquest tipus de vehicles “són un problema” i que cal reduir el trànsit amb l’ús del transport públic i de la bicicleta.

WhatsApp Image 2023 06 08 at 13.27.12 (1)
Imatge d'un altre cotxe amb les rodes desinflades a Barcelona / Cedida

Acció sense líders, coordinada per internet

Aquesta acció està organitzada per internet sense líders. El grup penja les instruccions i el material de propaganda i les persones que s’hi volen sumar es descarreguen i imprimeixen els pamflets i surten, sobretot de nit, a desinflar les rodes. Segons han denunciat veïns d’aquesta zona de Barcelona, però, en l’acció que s’ha registrat en alguns carrers de Sarrià, com al carrer del doctor Roux i de Dalmases, algunes rodes han estat punxades.