Dos vaixells que transportaven més de 2.000 vaques, vedelles i toros van sortir de Tarragona i Múrcia camí a Líbia. Després de rebutjar-los en la seva destinació, un dels vaixells torna a Cartagena carregat d'animals morts.
Un vaixell que transportava vaques a Líbia
El vaixell Elbeik i el Karim Allah van sortir de Tarragona i Cartagena respectivament el desembre passat per transportar un total de 2.671 vaques, toros i vedelles a Trípoli, Líbia, com a producte carni.
A la seva arribada al destí, es va detectar que molts dels animals patien l'anomenada malaltia de la "llengua blava", un virus que provoca úlceres i febre al bestiar, fins i tot arribant a la mort. És una malaltia que no afecta els éssers humans.
El Centre Nacional de Sanitat Animal de Líbia es va negar a aprovar l'entrada del bestiar malalt.
Els vaixells van intentar recalar en altres ports sense èxit, ja que el virus que afectava els bovins impedia la seva entrada a qualsevol país. Els dos es consideren ara "parcialment carregats".
Torna Cartagena carregat d'animals morts
Segons l'organització Animal Welfare Foundation, més de cent dels animals morts han estat llançats al mar.
La resta porta a la deriva des de desembre, en condicions insalubres i sense menjar.
Avui està prevista l'arribada del vaixell Karim Allah, que transportava 895 vedelles, al port de Cartagena, on se sacrificaran els animals que quedin vius després del viatge i la malaltia.
L'altre vaixell, l'Elbeik, que va sortir de Tarragona carregat amb 1.776 animals, es troba ancorat i "parcialment carregat" a prop de Xipre.
Durant els mesos de deriva diverses associacions han denunciat els fets: fa mesos que Animal Welfare Foundation, Igualtat Animal a Itàlia i l'Ens Nacional de Protecció dels Animals pressionen perquè la Comissió Europea emetés la petició que avui permet l'atracament del vaixell a Cartagena per subministrar l'eutanàsia als animals que quedin amb vida.
Exportació d'animals vius des d'Espanya
Les dues embarcacions, assídues en el transport d'animals d'Espanya a l'Orient Mitjà, van partir dels ports de Tarragona i Cartagena, per la qual cosa "Espanya és l'última responsable de la salut dels animals i que estiguessin en bon estat quan van ser exportats", informa l'organització Igualtat Animal.
En una nota de premsa, la directora d'Igualtat Animal a Espanya, Silvia Barquero, declara "Exigim el Govern d'Espanya que dugui a terme totes les investigacions necessàries perquè es depurin responsabilitats. Aquests animals van arribar malalts des dels ports d'Espanya i molts d'ells ja han mort i els que queden amb vida són en aquests vaixells patint un autèntic infern. Aquest escàndol és un exemple més que posa de manifest la necessitat de prohibir l'exportació d'animals vius".