Tot va començar el 25 de maig del 2021 quan la Camilla Canepa, una jove de 18 anys, es va vacunar contra la covid-19 amb l'Astrazeneca i, al cap de tres setmanes, va acabar morint. La justícia italiana està investigant la possible correlació entre la vacuna i la seva mort, així com les presumptes negligències mèdiques que es van cometre en aquest cas, que mesos més tard, han sortit a la llum.

La Camilla es va posar la primera dosi de la vacuna i, al cap de poc més d'una setmana, es va començar a trobar malament: tenia un mal de cap molt agut i fotosensibilitat, motiu pel qual va decidir anar a l'hospital de Lavagna, una ciutat de Gènova, a Itàlia. La jove va estar un dia ingressada a l'hospital, on li van fer una prova de tomografia computaritzada, que és un examen mèdic que es fa de manera tecnològica per detectar hemorràgies i lesions a l'interior del cos. 

Els metges no van relacionar els problemes de Camilla Canepa amb la vacuna

Tot i que en els resultats d'aquestes proves es podia apreciar que les plaquetes queien bruscament, li van donar l'alta l'endemà, explica El Mundo. Els metges no van relacionar els problemes de salut de la Camilla amb un possible efecte advers de la vacuna.

Dos dies després, el seu estat va empitjorar dràsticament i va ingressar a l'hospital amb un pronòstic greu per culpa d'una trombosi i, malgrat els esforços dels sanitaris, va acabar morint el 10 de juliol. En aquest cas, els metges pensen que hi ha correlació entre la trombosi i la vacuna, uns fets que estan sent investigats per la justícia italiana.

Camilla Canepa / Archivo

Camilla Canepa és una noia de 18 anys que va morir a Itàlia després de vacunar-se amb Astrazeneca, uns fets que estan sent investigats per la justícia / Arxiu

Els metges no van notificar que la jove portava una dosi d'Astrazeneca

Ha sortit a la llum un detall que pot ser clau per la investigació: quan van passar els fets, els minoritaris efectes adversos de l'Astrazeneca ja eren coneguts pels metges, però quan la Camilla va ingressar a l'hospital, aquests no van apuntar que la jove de 18 anys portava la primera dosi, tot i que els pares de la noia ho van explicar als sanitaris des del primer moment. 

De fet, la mateixa Camilla va enviar un missatge a un conegut explicant-li que estava ingressada a l'hospital per culpa de la vacuna, avança El Mundo. Així doncs, la pregunta que es fa tothom és: si ja se sabia aquest afecte advers i que la noia portava la primera dosi, per què ningú va anotar-ho a l'historial mèdic de la víctima? Aquesta pregunta haurà de ser resposta pels investigadors, que estan intentant esbrinar més detalls per saber què va passar.

Malgrat el cas de la Camilla, les autoritats sanitàries expliquen que la vacuna Astrazeneca és una vacuna segura. La trombosi és un afecte advers molt estrany i que representa una xifra ínfimament petita amb relació al total de persones immunitzades amb aquesta vacuna.