El 9 de novembre de 2016 Cristina Ortiz, La Veneno, la icònica dona transsexual que es va convertir en capdavantera LGTBI en els 90, moria tràgicament a l'hospital de La Paz de Madrid després de tres dies en coma. Tenia 52 anys i el seu final encara no s'ha resolt.

La sospitosa mort de Cristina Ortiz, La Veneno

Ja fa cinc anys que la gran vedet va perdre la vida, encara que el seu llegat ha continuat present a tots els nivells: la sèrie d'Atresmedia, les seves memòries i el seu paper en el moviment LGTBI espanyol semblen ser eterns.

Igualment etern sembla el procés judicial per tancar les circumstàncies de la seva mort, que encara queden sense resoldre i que la família ha recorregut i continua recorrent.

La investigació sí que sembla tenir clar el que va passar, però hi ha massa caps per a lligar: en nou dies es decidia que tot havia estat un accident i que suposadament havia caigut sortint de la banyera. Tanmateix, la família no està convençuda, ni de bon tros.

Un accident domèstic amb molts caps per a lligar

"No pararem fins que se sàpiga la veritat", ha afirmat Trini Ortiz, germana de La Veneno, a la periodista Tamara Morillo.

I és que al febrer, després d'anys d'anades i vingudes judicials, es van arxivar les diligències i es va descartar la possibilitat d'homicidi. "Recorrem, i recorrerem. Les vegades que faci falta. Anirem més alt. Anirem al de sobre, i si diuen no, al de sobre. I si diuen no, al següent. Nosaltres aconseguirem que se sàpiga com va morir La Veneno".

La Verí|Metzina / Wikimedia

La Veneno / Wikimedia

Recapitulant i tornant a l'escena dels fets aquella nit de 2016, tot comença a les onze. Una veïna trucava a la policia per alertar que hi havia una dona inconscient al terra de casa seva al barri madrileny de Tetuan.

Una banyera, un bassal de sang i signes de violència

Era ella, Cristina Ortiz, La Veneno. Estava tirada al lavabo i a la banyera hi havia un gran bassal de sang. Al seu costat hi havia Alin Bogdan, la seva parella des de fa gairebé tres anys, i la dona que havia donat la veu d'alarma.

Traslladada a l'hospital amb un greu traumatisme cranioencefàlic, va ser operada d'urgència, però li van trobar un fort edema cerebral i va haver de ser induïda al coma, morint tres dies després.

D'una banda, la versió oficial assenyalava que la vedet hauria barrejat presumptament alcohol i altres substàncies aquell dia -alcohol, somnífers i Orfidal-, que li haurien provocat l'incident mortal pel qual va caure al lavabo. L'informe forense a més detallava que no hi havia signes de defensa ni de violència al cos.

Aquí entra l'escepticisme de la família que, en arribar a l'hospital, va denunciar que era plena d'hematomes i cops per les cames, peus i cap, de la qual cosa tenen fins i tot fotos. "Se li van fer les fotos perquè estava machacada", continua la germana en el reportatge citat.

La seva parella, Alin Bogdan, a la presó

I amb les sospites, el seu entorn comença a indagar pel seu compte. La seva germana es passa pel pis de Tetuan on va morir, que no estava precintat.

"Per què no van precintar l'habitatge mentre era a l'hospital? Hi havia sang al domicili que no van analitzar", denúncia. A més, una altra incògnita: "quan mor, ens donen la roba. Quina roba? Pensin. Quina roba? Si diuen que ha caigut en sortir de la banyera, per què ens donen un texà i una camisa? Amb un texà surts tu de la banyera?".

Comencen a sospitar: "Les incongruències inciten a pensar en la superficialitat amb què es van tractar les diligències i fins i tot una possible influència negativa per la seva condició sexual".

D'altra banda, la peça clau. Alin Bogdan, el seu xicot, que ara està a presó per altres delictes.

Quan es va descobrir la tragèdia, va declarar que va arribar al pis sobre dos quarts de dotze de la nit i va trobar la Cristina estirada a terra, amb un fort cop al cap. Llavors, va assegurar, va trucar a una veïna i, quan aquesta va arribar, La Veneno s'havia desmaiat.

Baralles i crits continus

La seva versió entra en contradicció amb les dels testimonis que van assegurar que cap a les quatre de la tarda es van sentir sorolls i crits a la casa. Bogdan no va demanar ajuda fins a gairebé mitjanit.

I aquestes baralles no eren una cosa rara, els insults i cops se sentien amb freqüència. Altres fets semblaven incriminar l'Alin que, segons fonts properes, va baixar aquella nit amb bosses d'escombraries plenes de roba i tovalloles amb sang.

La família denuncia que no li van agafar mostres de l'ADN, malgrat que a la casa hi havia restes de sang que no eren d'ella.

La Veneno, que entrava i sortia de platós de televisió, sempre sense pèls a la llengua i amb una desimboltura icònica, reapareixia després d'un temps fora del panorama mediàtic 37 dies abans de la seva mort. Ho feia per presentar les seves memòries, recollides al llibre ¡Digo! Ni puta ni Santa.

Les seves perilloses memòries apunten a una revenja

En ell va escriure sense por les inicials de molts famosos amb qui assegurava haver mantingut relacions sexuals, entre ells polítics, futbolistes i empresaris. "M'han amenaçat de matar-me", advertia en la seva presentació, cosa que tampoc no descarta una revenja o venjança.

Per aclarir tot això lluiten els seus familiars, davant d'una fiscalia que no vol reobrir la causa.

Ja van demanar de reobrir el cas amb informes basats en investigacions privades, que van ser descartats perquè "no és suficient. Diuen que les fotos, per exemple, no es van fer de la forma correcta. Una dona policia es va prestar a ajudar-nos, ens va dir que aniria on calgués, perquè veu negligències policials", assegura la Trini a Morillo. Van recórrer, "però esperant t'hi pots florir".

Altar a La Veneno al Parc de l'Oest / EP

Altar a La Veneno al Parc de l'Oest / EP

Mentre la batalla en els tribunals segueix, Cristina Ortiz, La Veneno, està enterrada al Parc de l'Oest, on va exercir la prostitució durant anys i on hi ha un altar en homenatge a la seva representació del col·lectiu LGTBI.

La placa commemorativa va ser a més motiu de polèmica l'octubre de l'any passat, quan va ser arrencada en un acte vandàlic i diverses persones la van substituir per plaques casolanes i fotos seves en un altar improvisat.