Aquest estiu a la costa catalana costarà més trobar samarretes (falses) de Leo Messi, Mbappé o Sergi Roberto. En diverses operacions complementàries, la Policia Nacional espanyola ha intervingut deu tones productes esportius falsificats en set operacions fetes a Catalunya aquest juny i principis de juliol. En global, s'han intervingut 65.000 peces, com samarretes o calçat esportiu, relacionats amb esdeveniments com l'Eurocopa, la Copa Amèrica o els Jocs Olímpics de París. Els articles intervinguts han suposat una defraudació de més de 2 milions d'euros, però el seu valor en el mercat s'enfila fins als 11 milions. Les actuacions s'han fet a Barcelona, Tarragona, Blanes, Lloret de Mar, les Borges del Camp i Cabrera de Mar. S'han detingut deu persones per un presumpte delicte contra la propietat intel·lectual i s'ha pogut saber que el material tenia com a destinació la costa catalana, un dels punts on la venda del conegut com a top manta treballa amb més força. S'ha pogut evitar que la mercaderia, importada i modificada aquí, acabi en mans dels venedors precaris al carrer.

Segons ha explicat avui la policia espanyola des de Tarragona, el macrooperatiu es va iniciar en una actuació a Madrid on es van intervenir unes 36.000 peces esportives, les quals tenien com a destí els municipis turístics i de costa de Catalunya i altres punts de l'Estat. La Policia Nacional ha desarticulat una fàbrica a Cabrera de Mar, on es van trobar 4.000 samarretes preparades per ser distribuïdes i també una altra nau industrial a les Borges del Camp, al Baix Camp, on es feia l'embalatge i s'emmagatzemen els productes falsificats. A banda, també s'han inspeccionat altres establiments comercials. A Cabrera de Mar, es van detenir tres de les deu persones arrestades. Algunes d'elles es trobaven en situació irregular i també tenen antecedents per delictes contra la propietat intel·lectual.

3996e74b b0bd 4543 a701 f3071176877d
Imatge de la roba falsificada intervinguda per la Policia Nacional en diversos punts de Catalunya / Mar Rovira

"Suposa un gran cop, no és fàcil produir aquests materials, venen a través de ports o carretera i no ve el producte falsificat sencer, sinó que moltes vegades, s'acaba de rematar als tallers clandestins per evitar una inspecció; després s'introdueixen les marques, tenen una feina d'exactitud preocupant", ha afirmat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, en una roda de premsa avui des de Tarragona. Ha remarcat que la falsificació d'articles tenen "moltes repercussions", ja que estan relacionades amb altres tipus de delictes com el blanqueig de capitals, el crim organitzat o d'explotació laboral. També, assegura, suposa una "gran" pèrdua econòmica per a les empreses i llocs de treball.

Atacada la mercaderia abans que arribi al carrer

En la mateixa línia s'ha manifestat el comissari cap de la brigada Delinqüència Especialitzada de la UDEV central de la Policial Nacional, Agustín Juan Vázquez, qui ha explicat que l'operatiu "intenta impedir" que les falsificacions arribin al seu destí. "Amb la investigació d'aquest delicte, es pretén protegir l'economia, la desocupació i la salut, hi ha productes que es venen al carrer i no sabem com han estat fabricats, també s'han de tenir en compte que on hi ha crim organitzat, hi ha blanqueig i això generarà més delinqüència", ha subratllat el comissari.

Alhora, ha destacat que les deu tones intervingudes s'emmarquen en el context d'esdeveniments esportius que se celebren aquest estiu. "L'increment de venda de productes esportius, no s'emmarca només a Catalunya, sinó a també a tot l'Estat, tindrem més detencions i s'intervindran una quantitat molt important de materials", ha afegit el responsable policial. De fet, la investigació continua oberta: "Estem treballant en una altra línia d'investigació, tot el material es fabrica a la Xina i amb organitzacions internacional estem intentant determinar el punt d'Europa des d'on s'estan distribuint les falsificacions".