Una nova alarma ha saltat a través de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició, Aesan, després de descobrir-se la presència de listèria en snacks de porc venuts a Espanya.
Alerta sanitària per listèria en uns snacks de porc
Ha estat gràcies a la Xarxa d'Alerta Alimentaria Europea (RASFF) que s'ha tingut coneixement dels aliments contaminats, quan les autoritats sanitàries de Romania han emès una notificació que alertava de la presència del bacteri Listèria monocytogenes als aperitius de porc Urechi Snacks, de marca Marcel.
L'empresa fabricant ha iniciat la retirada del producte de la venda i de les llars dels consumidors. Per detectar els paquets afectats, que són de 200 grams, podem fixar-nos en el número de lot, que és 076181121, i en la data de caducitat, que és del 2 de gener de 2022.
Retirada del mercat
Tal com detalla Aesan, els snacks contaminats han estat distribuïts en diversos estats membres, entre els quals es troba Espanya. Segons la informació disponible, al nostre país s'han detectat a Madrid, València, Andalusia i Aragó. Continuen les investigacions, i no es descarta que puguin existir distribucions posteriors a altres comunitats autònomes.
Tot això ha estat traslladat a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) amb l'objectiu de verificar la retirada dels productes afectats dels punts de venda i canals de distribució.
De moment i després de l'alarma, encara no hi ha constància de cap cas de listèria a Espanya associat a aquest lot contaminat.
Per evitar que això canviï, des d'Aesan es recomana a les persones que tinguin al seu domicili els aperitius afectats per aquesta alerta, que no els consumeixin i els tornin al punt de compra.
La gravetat de contreure listèria
En el cas d'haver consumit els snacks contaminats i presentar alguna simptomatologia compatible amb listeriosi (vòmits, diarrea o febre), es recomana acudir a un centre de salut.
També posen èmfasi des de l'agència en la necessitat d'extremar les mesures d'higiene per evitar la contaminació creuada a altres productes.
La listèria o listeriosi és una infecció provocada pel bacteri Listèria monocytogenes, que pot estar present en carns que han passat controls sanitaris deficients. És poc comú en l'actualitat que hi hagi casos en humans, però és de gran gravetat, sent una de les infeccions alimentàries més violentes.
A més, aquesta notícia arriba tan sols hores més tard de l'alerta per presència de sulfits en els famosos bolets shiitake.