Nova alerta sanitària sobre al·lergògens. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (Aesan) ha denunciat la presència de sulfits no declarats als envasos d'uns bolets procedents de Dinamarca.

Alerta sanitària per uns bolets

Es tracta en concret dels anomenats bolets shiitake, una espècie japonesa utilitzada en la gastronomia asiàtica i que ara s'incorpora a molts plats mediterranis i d'avantguarda.

Malgrat que l'advertència està només dirigida a les persones al·lèrgiques a aquestes substàncies, és de gran gravetat que no es declarin aquest tipus de components als envasos.

Etiqueta dels bolets shiitake afectades / Aesan

Etiqueta dels bolets shiitake afectades / Aesan

En aquest cas, segons informa Aesan, apunta els Bolets Shiitake de la marca Arche Naturküche.

Comercialitzades en una bossa transparent amb una etiqueta, el lot afectat es pot localitzar amb el codi de barres 402094313237 i la data de consum preferent el dia 30 de novembre de 2022.

A més, especifica l'agència, els envasos contenen 40 grams del producte i es recomana que s'emmagatzemin a temperatura ambient.

Retirades del mercat i petició perquè no es consumeixin

Les alarmes s'han disparat després de detectar la distribució dels envasos afectats a diversos països, inclosa Espanya, on s'han localitzat a les Canàries.

Aquesta alerta ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), amb l'objectiu que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels punts de venda.

Per completar l'informe, es recomana com a mesura de precaució que les persones al·lèrgiques als sulfits que tinguin el producte a casa seva o que es disposin a comprar-lo, que no ho facin i que no el consumeixin per les conseqüències que poden tenir en la seva salut. Posen èmfasi, al seu torn, que "el consum d'aquest producte no comporta cap risc per a la resta de la població".

Presència de sulfits no declarats perillosos per a les persones al·lèrgiques

Els sulfits són uns components derivats del sofre que s'utilitzen normalment en la indústria alimentària per complir diferents funcions, com prevenir l'oxidació d'olis i greixos o evitar el creixement de bacteris, llevats i floridures.

Es tracta d'uns additius segurs que ajuden a millorar la conservació d'alguns productes. Tanmateix, si la concentració és superior a 10 mil·ligrams per quilo o 10 mil·ligrams per litre, com és el cas, és obligatori declarar la seva presència a l'envàs.

Igual com altres d'al·lergògens, com el gluten o la lactosa, és necessari que s'avisi en l'etiquetatge de la seva presència per prevenir reaccions al·lèrgiques en alguns grups de persones.