Impressionant troballa de cocaïna a les Terres de l’Ebre. Els Mossos d’Esquadra, tal com ha pogut saber ElCaso.cat, va localitzar en una casa de Riumar, a Deltebre, a la comarca del Baix Ebre, gairebé 500 quilos de cocaïna. La troballa, però, va ser gràcies a l’instint d’una patrulla dels Mossos d’Esquadra, en un control de carretera. A mig agost agents de la policia catalana van detectar un vehicle sospitós i van poder confirmar que anava carregat amb farcells de droga, va ser llavors quan van iniciar el seguiment, però es va poder escapar. 

Per gestions policials, els agents van poder trobar on estava domiciliat el vehicle, i hi van anar. Un dels agents que estaven al control de pas on es va escapar el vehicle va poder agafar la placa de matrícula del cotxe i van poder ubicar on era el propietari del cotxe. La sorpresa dels policies va ser que no només hi havia el cotxe que s’havia escapat, també van veure que a l’interior del xalet, en un camí de terra a tocar del Càmping Aube, a Riumar, a menys de 300 metres del riu Ebre, hi havia més droga. Els agents, per evitar complicar la investigació, no van accedir a la casa, un immoble a quatre vents, i van comunicar amb els agents de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de les Terres de l’Ebre. 

Des de l’exterior els agents veien clarament que a l’interior del xalet hi havia farcells amb droga i van rodejar la casa, també amb la col·laboració d’agents de l’ARRO i de la Brigada Mòbil, desplaçats des de Sabadell, per tal d’evitar que l’home, que era a l’interior, pogués escapar o que altres persones, vinculades o no a la presumpta organització criminal, poguessin recuperar la droga abans que fos intervinguda per la policia.

Setge a la casa a l’espera del jutge

Amb la casa envoltada, només faltava que el jutjat de guàrdia autoritzés a la policia entrar i poder intervenir la droga. En aquell moment, si bé els agents sabien que hi havia una gran quantitat de material, encara no sabien de què es tractava ni tampoc el volum total. L’home que la policia va veure escapar del control, i que va acabar detingut, també va confirmar a la policia que hi havia droga a l’interior, si bé no va voler col·laborar amb els investigadors. Es tracta d’un home de nacionalitat espanyola, originari de Màlaga, a qui ara la policia, de moment sense sort, està investigant per aclarir d’on havia sortit la droga i quin paper jugava ell en l’organització.

Droga Riumar
Imatge de la zona on es va trobar la cocaïna, a Riumar / Cedida

Finalment, els Mossos van poder accedir a la casa i van fer-se amb un total de gairebé 500 quilos del que va acabar sent cocaïna. La quantitat exacta no s’ha fet pública, la policia catalana, si bé confirma l’operació i la intervenció d’aquesta espectacular quantitat de droga, han evitat confirmar dades exactes i, alhora, tampoc donar més detalls de la investigació, que ha acabat a mans, per la rellevància de la troballa, d’unitats centrals de la lluita contra el narcotràfic dels Mossos d’Esquadra. Veïns de la zona han explicat que durant diverses hores van veure agents amb armes llargues tallant el carrer on està ubicada la casa, en aquesta zona de Riumar.

Logotips relacionats amb altres operacions policials

Entre la droga trobada a Riumar, asseguren fonts properes a la investigació, que hi havia paquets de droga amb logotips iguals que els que la Policia Nacional va trobar, també la setmana passada, en el que van batejar com la intervenció de cocaïna més gran feta mai a Espanya. Es van trobar 9.436 quilos d’aquesta droga al port d’Algesires

Es van trobar a l’interior d’un contenidor carregat de bananes que venien de l’Equador -país que s’ha convertit en un hub del narcotràfic- i tenia com a destí, Portugal. Hi havia més de 30 logotips diferents, que, segons la policia, són les marques que corresponen a les diferents organitzacions de crim organitzat que operen a Europa. Els Mossos d’Esquadra han compartit amb la Policia Nacional aquesta troballa. 

Troballa de droga rècord

És una troballa de droga molt elevada, una de les més grans que es recorden, ara per ara, de la policia catalana, i feta per la perícia dels agents de seguretat ciutadana de la zona, que van poder localitzar el vehicle després d’escapar d’un control. 

L’any 2019, amb la col·laboració de vigilància duanera, es van trobar 500 quilos d’aquesta droga, també de gran puresa, com la localitzada a Riumar, al Port de Barcelona. El valor d’aquesta droga trobada a l’Ebre al mercat negre, segons càlculs aproximats, podria superar els 50 milions d’euros. La investigació haurà d’aclarir ara d’on havien sortit, quin era el seu destí, i, sobretot, qui hi ha darrere, més enllà de l’home arrestat.

Riumar, la porta d’entrada de la droga a l’Ebre

Els experts de la guerra contra el narcotràfic rebaixen les dades oficioses que xifren en un 10% la droga que entra. Asseguren que la policia, a Catalunya i arreu d’Europa, només detecten i intercepten un 2% de la droga; fet que fa pensar que la totalitat d’estupefaents que fan cap a casa nostra és molt alt. Un dels punts, precisament, per on aquestes drogues, cocaïna i haixix, entren és per l’Ebre i, concretament, per la zona de Riumar, a Deltebre. Fa temps que les autoritats locals clamen més mesures policials i de control, sense èxit.

La pressió que fa la Guàrdia Civil al sud de la península, amb grans inversions en tecnologia i agents desplegats, ha fet que els narcotraficants hagin de trobar altres vies d’entrada de la droga que arriba des del Marroc o d’altres punts del planeta. A més de l’Ebre, també s’han detectat desembarcaments a la zona de la costa de Barcelona, al Maresme, sobretot, d’haixix.

Si bé la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, Vigilància Duanera i els Mossos d’Esquadra hi intenten fer front, tots els experts asseguren que ara mateix regna el descontrol a la costa catalana, un fet que posa en relleu, amb les intervencions que s’han fet, algunes per atzar, del col·lapse de les rutes d’entrada de la cocaïna a Europa.