La desaparició d’una avioneta antiincendis el passat dimecres quan sobrevolava la província de Zamora ha acabat de la pitjor forma possible: l’han trobat accidentada i amb el pilot mort al seu interior. Després de dos dies de cerca, efectius de la Guàrdia Civil i els Bombers l’han localitzat accidentada en una zona de difícil accés a la localitat zamorana de Porto, al límit amb les províncies de Lleó i Ourense. Quan han pogut arribar a l’aeronau han comprovat que a dins hi havia el cos sense vida del pilot.

L’avioneta va desaparèixer el dimecres mentre volava de Galícia a Andalusia

L’avioneta, un monoplaça Thrush 710P amb matrícula EC-MXL, va sortir el passat dimecres al matí de la base de Doade, a Lugo, amb destí a la base de Còrdova, però les males condicions meteorològiques van fer que, quan ja estava sobrevolant Salamanca, el pilot decidís fer marxa enrere i tornar al punt de partida a l’espera que el temps millorés. No obstant això, l’aeronau mai va tornar a arribar al lloc des d’on havia sortit. L’empresa propietària li va perdre la pista al voltant de les 12.30 hores quan estava creuant la província d’Ourense, encara que la geolocalització del mòbil del pilot indicava que estava a Zamora.

Els serveis d’emergències van iniciar un gran operatiu de cerca de l’aeronau en una gran superfície que abastava al voltant dels 180 quilòmetres quadrats entre les províncies de Zamora, Lleó i Ourense, així com zones frontereres de Portugal. En el dispositiu es van activar helicòpters, patrulles de Seguretat ciutadana, agents del Seprona, un dron de la Guàrdia Civil, una avioneta de l’Exèrcit de l’Aire, així com helicòpters i agents mediambientals de la Junta de Castella i Lleó i una trentena de vehicles i brigades forestals procedents de Galícia.

La balisa de seguiment de l’avioneta que hagués permès la seva localització ràpidament no estava activada, motiu pel qual els membres de l’operatiu encara tenien esperances de trobar-la en perfectes condicions, ja que normalment s’activa quan es produeix un gran impacte i no quan s’ha de fer un aterratge forçós. Finalment, un helicòpter ha aconseguit veure l’avioneta antiincendis estrellada en una zona muntanyosa de difícil accés a la localitat zamorana de Porto.

El pilot es trobava mort dins de l’avioneta

Un cop localitzada l’avioneta, efectius de la Guàrdia Civil han aconseguit accedir fins al lloc per terra i comprovar que al seu interior hi havia el cadàver del pilot. Es tracta de Santiago Durán, un home de 39 anys originari de Sevilla, casat i amb dos fills. Ara, els investigadors hauran de resoldre molts dels dubtes que ara se’ls planteja com els motius pels quals l’avioneta es va acabar accidentant, les causes de la mort del pilot o perquè no es va activar la balisa de seguiment després del sinistre.