El trencament de la peça més dèbil de tot el telecadira. Aquesta és la principal hipòtesi de l'origen de l'accident que aquest dissabte al matí ha deixat una desena de ferits a l'estació d'esquí d'Astún, a Osca, quan la instal·lació s'ha precipitat des de diversos metres d'altura. Segons les primeres investigacions, la causa hauria estat la ruptura de la peça que més tensió suporta, la que subjecta la roda al final del recorregut, just al final de la cimera de Canal Roya. Això hauria provocat una fallada en la tensió del mecanisme i una forta sacsejada que ha desestabilitzat els telecadires, alguns dels quals han quedat del revés. El jutjat de guàrdia de Jaca s'ha fet càrrec de la investigació per esclarir les causes del trencament de la peça.

Una desena de ferits en la caiguda del telecadira

En el moment de l'accident, al telecadira hi havia unes 80 persones, moltes de les quals han saltat en veure que estava a punt de caure. Segons ha informat la Delegació del govern espanyol a l'Aragó, malgrat que una quarantena de persones s'han vist afectades, només dues persones han resultat ferides de gravetat i han estat traslladades en helicòpter a l'hospital Miguel Servet i a l'Hospital Clínic, tots dos a Saragossa. Presenten traumatismes cranials i abdominals. Pel que fa a la resta de persones, hi ha vuit ferits lleus traslladats als hospitals d'Osca i Jaca, mentre que una vintena han pogut rebre l'alta al mateix lloc dels fets.

L'estació d'esquí ha estat tancada al públic de manera preventiva i s'ha evacuat totes les persones que hi havia a les instal·lacions. També s'ha tallat la circulació de vehicles a l'altura de Candanchú i només s'ha permès seguir fins a Astún als equips sanitaris i d'emergències. En total s'han activat, 24 ambulàncies de suport vital bàsic, cinc UVI i tres de suport vital avançat amb una infermera i catorze ambulàncies convencionals, tant del 061 com de Navarra i de la Creu Roja. També hi ha hagut un ampli desplegament d'efectius de centres sanitaris, bombers i voluntaris de Protecció Civil. A les tasques de rescat als ferits hi han participat dos helicòpters sanitaris del Govern d'Aragó, un altre sanitari de Navarra, un de la Guàrdia Civil de Muntanya i un altre de rescat de la Comunitat foral.

accident telesilla
Equips d'emergències a l'estació d'Astún. | Javier Blasco / EFE

Emergència controlada sense víctimes mortals

S'ha activat el Pla Territorial de Protecció Civil (Platear) en Fase d'Emergència 1 i s'ha preparat els hospitals de Jaca, Osca i Barbastre, els més propers a l'accident, així com el Miguel Servet, el Clínic Universitari i el Royo Villanova, tots tres a Saragossa, per si havien de rebre un elevat nombre de ferits. El delegat del govern espanyol a Aragó, Fernando Beltrán, ha estat el primer a desplaçar-se fins al lloc després de conèixer el succés i supervisar les tasques de rescat. També s'hi ha acostat el president de l'Aragó, Jorge Azcón, per coordinar els esforços dels equips d'emergències i estar al costat de les víctimes i les seves famílies. Cap a les quatre de la tarda, un cop evacuats i atesos tots els afectats per l'incident, s'ha donat l'emergència per controlada sense que hi hagi hagut víctimes mortals.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!