Les clíniques estètiques de Turquia, en les quals la gent que estimi pot operar-se per un preu molt més reduït del que hauria de pagar a Espanya, han guanyat molta popularitat en els últims anys per les facilitats que ofereixen i per l'estalvi que poden suposar per als interessats.
Cada any, milers de persones van fins a Turquia per tractar-se amb un trasplantament capil·lar. Molts homes volen evitar quedar-se calbs i opten per viatjar fins al país otomà a la recerca d'una solució més econòmica de la qual podrien.
Prop d'un 15% de les persones que van a Turquia per sotmetre's a un tractament de trasplantament capil·lar són espanyoles. La diferència entre el que es paga en un país i en l'altre és enorme, allà costa prop de 2.000 euros i les clíniques espanyoles ofereixen aquest servei per una quantitat propera als 10.000 euros. Malgrat això, diverses clíniques que operen a Espanya han advertit dels perills que poden tenir aquest tipus d'intervencions a llarg termini, fins i tot pot ser perjudicial per a la salut per les poques garanties i controls sanitaris que hi ha en altres països.
El 'modus operandi' de les clíniques turques
Els companys de Telecinco han fet un reportatge en el qual investiguen sobre les conseqüències que pot tenir una mala praxi per part de l'equip sanitari que treballarà en una intervenció. El doctor Federico Mayo, cirurgià plàstic, va assenyalar que algunes persones que realitzen aquest tipus d'operacions no són metges titulats. El maig adverteix que és un problema que pot acabar sent molt greu per a molts i no vol que s'implanti a Espanya aquesta nova pràctica que s'està popularitzant.
Hi ha diverses persones que treballen per a aquestes clíniques turques a Espanya. La seva tasca és la de donar publicitat a internet a aquests centres mèdics amb preus que són molt inferiors a què s'ofereixen a Espanya. L'objectiu és captar més clients per a les entitats turques. A més, el pagament el fan sense factura i en efectiu, per evitar deixar rastre.
A més, després de parlar amb un d'aquests comercials es van adonar que aquestes organitzacions tenen personal mèdic a Espanya per tractar les persones que se n'han anat a operar-se a Turquia en el cas que tinguin un problema posterior. De fet, recalquen que no s'ha d'anar a un metge normal, per evitar que se'ls pugui relacionar amb una pràctica il·legal.
Les conseqüències que pot tenir una mala operació
El doctor Franz Joseph Bern, que va ser entrevistat en el programa de Telecinco, va parlar sobre algunes de les directrius que els responsables de les clíniques turques. Ells comenten que el pacient s'haurà de medicar durant sis mesos després de la intervenció i el doctor ho desmenteix, afirmant que la medicació per tractar l'alopècia s'ha de prolongar de manera permanent.
Una mala operació pot provocar sagnies i dolors permanents de forma irreversible. Per la qual cosa cal anar molt amb compte i no sempre triar l'opció més barata, ja que pot acabar sent molt cara.
Fins i tot destapen algunes clíniques que treballen de forma il·legal a Espanya. Els periodistes de Telecinco es van infiltrar en una presumpta clínica en la qual afirmaven que allà havien operat Iker Casillas. Hi ha diverses condicions de seguretat que el local no compleix, un exemple d'això és que les operacions es fan en una sala ubicada en la planta de baix en la qual no hi ha ascensor, una cosa totalment prohibida per si hi ha algun tipus d'emergència. Tampoc no tenen el material quirúrgic necessari per a aquest tipus d'intervencions ni la il·luminació necessària.