Com en gairebé totes les investigacions policials, un error dels delinqüents ha portat la policia fins a una organització criminal que es dedicava a la venda de cadàvers a universitats de València. Els aconseguien falsificant la documentació i els registres dels hospitals, d’on els retiraven, i els col·locaven, per 1.200 euros, a facultats de la capital del País Valencià que els feien servir per estudiar, segons ha explicat, aquest dilluns, en una nota de premsa la Policia Nacional. Un error en la retirada d'un cadàver, els ha descobert.

La investigació va començar a principis del 2023 després de tenir coneixement els agents que s'hauria retirat un cadàver de la morgue d'un hospital de València de manera irregular per part d'una funerària. Van falsificar el llibre de registre i la documentació facilitada al Registre Civil. Els investigadors de la Policia Nacional van arribar a saber que van ser dos treballadors els que van falsificar els documents, es van fer amb el cadàver i el van traslladar a una universitat per estudiar-lo en comptes d'haver-li donat sepultura. El cos hauria d’haver acabat, com a destí final, a un cementiri proper, on residia, i on havia de ser enterrat en un sepeli de beneficència abonat per l'ajuntament d’aquell municipi, però, en canvi, va ser venut per 1.200 euros a una universitat; evidentment, sense que cap familiar o amic hagués donat consentiment.

Buscaven morts que ningú els reclamés

No era el primer cop que ho feien. En aquest altre cas, la persona estava ingressada en una residència geriàtrica i abans de morir, segons sembla, tot i que la policia sospita que es tracta d’una falsificació, va autoritzar la donació del seu cos. L’home patia demència i és molt estrany que hagués signat, conscient, aquesta donació. El document que suposadament va signar l’home, tot i això, deia que havia de ser traslladat a una facultat de València, però, en canvi, la funerària el va portar a una altra facultat, que pagava més pel cadàver. Els investigats van enredar el personal sanitari per autoritzar aquest canvi de destí.

L’objectiu dels responsables d’aquesta xarxa de venda de cadàvers buscaven persones que no tinguessin familiars, preferiblement estrangers o que en vida haguessin tingut condicions de vida precàries per fer les irregularitats, ja que així s'asseguraven que no es fes cap seguiment sobre aquestes donacions per part d'algun familiar, buscant així una de més gran impunitat.

Incineracions irregulars

Aquest entramat no només venia, de manera irregular, cossos. També s’encarregava de fer-los desaparèixer després que les universitats ja els havien utilitzat per als seus estudis. Però també ho feien de manera maldestra. Després de diverses gestions, els investigadors van descobrir que l'empresa funerària havia facturat a una universitat 5.040 euros per onze incineracions, tot i que no consten enlloc. 

La Policia Nacional creu que des de la funerària aprofitaven la dissecció i desmembrament dels cossos per introduir-los en els fèretres d'altres difunts, realitzant en una sola incineració la crema de diversos cadàvers. Menys costos i més beneficis, ja que sí que tot i que no les feien, sí que les facturaven igualment a les universitats. En aquesta operació, batejada com a cas Thanatos, s’han detingut quatre persones, els dos responsables de la funerària i també els dos treballadors. La investigació segueix oberta i no es descarta que hi puguin haver més víctimes.