Un any després de la desarticulació de la facció catalana de la Mara Barrio 18, una de les bandes llatines més violentes d'arreu el món, la Policia Nacional ha localitzat un nou grup, o "clica", com es coneix a l'argot pandillero, vinculat a aquesta banda, establert a l'Hospitalet de Llobregat i a la zona de Nou Barris de Barcelona. El passat dimecres, la policia va detenir els tres líders de la banda, que buscava omplir el buit deixat pel Barrio 18 original, que va caure després de la detenció de quinze persones. 

La investigació, duta a terme pels agents de la Comissaria General d'Informació (CGI) de la Brigada Provincial de Barcelona, en col·laboració amb l'FBI, va revelar que la nova Mara estava reclutant adeptes per tornar a posicionar-se a la capital catalana. Fruit de les perquisicions, es van fer dos assalts a pisos dels principals membres, durant els quals es van requisar una arma de foc de producció artesanal coneguda com a "chilena", d'ús molt comú entre els delinqüents pertanyents a bandes llatines, així com diversos objectes amb simbologia de la Mara Barrio 18. 

 

Amenaçaven immigrants procedents de l'Amèrica Llatina 

Des del passat mes d'octubre, la policia espanyola va tenir coneixement de diversos casos d'amenaces i agressions, en diferents zones de Barcelona, a persones que havien arribat de països de Llatinoamèrica. El patró de les intimidacions era molt semblant, i en tots els casos els sospitosos havien bafanejat de pertànyer a "La 18". Després de fer les comprovacions pertinents, es va poder relacionar aquestes persones amb la nova "clica" catalana del Barrio 18, que pretenia ressuscitar l'antiga organització i tornar a activar-se a Barcelona. 

La Mara Barrio 18 és de les bandes llatines més perilloses que hi ha al món, amb milers de seguidors, sobretot a l'Amèrica Llatina, però amb ramificacions a pràcticament tots els continents. Es tracta d'un grup amb una organització jeràrquica la cúpula de la qual controla amb mà de ferro els seus membres, exercint brutals càstigs a aquells que incompleixen el seu codi de conducta. Acostumen a controlar altres bandes més petites, i no escatimen recursos per traficar amb armes o drogues. Aquesta mena de bandes basen el seu prestigi en la por que generen en altres grups similars, fent-se respectar a través de la violència

Desmantellada la cúpula, però la investigació continua en marxa 

Amb la detenció d'aquestes tres persones, la nova Mara Barrio 18 es pot donar per decapitada. No obstant això, el jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona, que instrueix la causa, manté la investigació oberta fins que no es localitzi i es detingui la resta de membres de la "clica". La Policia Nacional continua treballant de manera conjunta amb diferents agències internacionals per a lluitar contra aquestes bandes transnacionals i frenar la seva expansió, en una operació duta a terme pel Grup Internacional Contra el Crim Organitzat Transnacional (GICCOT).