La recerca d'un menor d'edat, de 14 anys, que dissabte es va enfonsar mentre es banyava a l'embassament de Sant Antoni, prop de la presa de Talarn (Pallars Jussà), segueix, des d'aquest dimarts, només amb agents de la Unitat Subaquàtica dels Mossos d'Esquadra. Fins ahir al vespre, també hi participaven membres del Grup d'Actuacions Especials Subaquàtiques (GRAESub) dels Bombers de la Generalitat, que ara ja s'han retirat. Fa més de tres dies que es busca el menor, veí de la zona, amb robots subaquàtics, pendents de poder recuperar el que, tot sembla indicar, serà el cadàver del jove, que podria ser a més de 60 metres de profunditat en una zona que genera, sota l'aigua, un penya-segat de molt difícil accés.

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, durant la tercera jornada de recerca del jove, aquest dilluns, s'ha viscut un moment de tensió entre aquestes dues unitats que estaven fent la recerca del menor d'edat ofegat dissabte. La Unitat Subaquàtica dels Mossos, amb llargues jornades, està fent recerca amb un robot subaquàtic que té diverses capacitats, entre altres, també la de sonar, que permet visionar fins i tot en zones de baixa o molt baixa visibilitat. Quan els agents dels Mossos, sobre qui també recau la competència de fer recerca de cossos sota l'aigua, estaven fent un descans, els membres del GRAESub s'han preparat per accedir a una de les zones que havien de resseguir més tard els Mossos. Aquesta situació ha generat, segons han confirmat els Mossos i també els Bombers, un moment de tensió entre els efectius dels dos cossos d'emergència, que cal recordar que depenen del mateix departament, el d'Interior.

El cos pot ser a 60 metres de fondària

Els Mossos han demanat que el GRAE no llancés el seu robot a la zona, un robot que no té les mateixes capacitats que el de la policia, però els Bombers han fet cas omís de les ordres dels agents i han fet immersions a la zona on es busca el menor ofegat. Tot i que des de Mossos s'ha intentat evitar -ells tenien previst fer-ho en poca estona i, a més, amb un robot més apte per fer-ho en aquella zona- els Bombers han optat per fer-ho igualment. De res han servit, han explicat fonts de la policia catalana de la regió de Ponent, els intents de negociació entre els caps operatius de Bombers i de Mossos a la zona de Lleida.

GRAE sub
Imatge del GRAESub dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, a Talarn / Bombers

Aquesta deslleialtat dels Bombers amb els Mossos d'Esquadra ha generat molta tensió. Segons han explicat tècnics submarinistes a ElCaso.cat, no només el robot subaquàtic dels Bombers no té visibilitat en zones complicades, com és el cas del fons del pantà de l'embassament de Sant Antoni, sinó que l'objectiu de la recerca, el nen menor d'edat, podria ser en una zona concreta que està a més de 60 metres de profunditat, quan els Bombers no poden fer immersions a més de 40 metres. Aquest fet implica que, fins i tot si el robot, que gairebé va a cegues sota l'aigua, trobés el jove, haurien de ser també els submarinistes dels Mossos, que tenen capacitat per baixar a 60 metres, els que haurien de fer la immersió per recuperar el cos del nen.

El servei i la família dels menors, els damnificats

Sigui com sigui, la tensió, que no és nova, entre Bombers i els Mossos d'Esquadra ha acabat d'esclatar aquest dilluns al migdia al Pallars Jussà. Ara per ara, però, des de la regió de Lleida dels Mossos han evitat elevar el conflicte a la jutgessa de guàrdia que lidera la investigació sobre aquest ofegament que, tot apunta, serà mortal. Avui, dimarts, però, els Bombers no seguiran la recerca. Ahir a la nit van comunicar que tancaven la recerca que havien fet, a la mateixa zona on buscaven els Mossos durant tres dies, i deixen en mans de la policia la recerca i també la investigació, que porta la Unitat d'Investigació de la comissaria de la comarca. La família del menor segueix la recerca des de la zona, en un punt de coordinació conjunt dels diversos cossos operatius. Fonts de la policia catalana han explicat que aquestes tensions entre dues unitats especialitzades de dos cossos diferents només fan que el servei sigui menys efectiu i que l'objectiu, recuperar el cos del nen, s'allargui, allargant també el patiment de la família.